Antena 3 CNN Actualitate Social Ministrul Agriculturii, despre roşiile cu insecticide din pieţele româneşti: "Contează dacă s-a depăşit limita maximă admisă"

Ministrul Agriculturii, despre roşiile cu insecticide din pieţele româneşti: "Contează dacă s-a depăşit limita maximă admisă"

Ministrul Agriculturii nu se arată prea îngrijorat de nivelul pesticidelor prezente în fructele și legumele din pieţele româneşti. Adrian Oros a declarat dezinvolt că își cumpără roșiile din piață, acolo unde o echipa Antena 3 a descoperit că o singură roșie poate conține chiar și trei tipuri diferite de pesticid.

Ministrul Agriculturii, despre roşiile cu insecticide din pieţele româneşti: "Contează dacă s-a depăşit limita maximă admisă"
de Roana Rotaru    |    13 Iul 2021   •   16:58

Mâncăm roșii stropite cu insecticide şi culese imediat, ca să se coacă în magazine. O echipă Antena 3 a dus cinci tipuri de tomate la analize. Au fost alese roșii românești, de import, dar şi bio, cumpărate atât dintr-o piață din Capitală, cât şi dintr-un lanț de magazine. Concluzia specialiștilor a fost îngrijorătoare.

Pe o singură roşie, din Turcia, specialiștii au găsit şi câte trei insecticide diferite. Autorităţile admit că astfel de legume sunt periculoase pentru consum, dar așteaptă ca alţii să vină cu soluții şi legi mai bune în Parlament.

Întrebat de unde îşi cumpără de obicei fructele şi legumele, ministrul Agriculturii a spus că le cumpără din piață şi nu s-a arătat prea îngrijorat de concluziile specialiștilor care trag un semnal de alarmă şi cer statului găsirea unor soluții urgente.

„De regulă le cumpărăm din piață. Contează dacă acele pesticide se găseau peste limita maximă admisă. Datoria instituțiilor este să verifice dacă există prezența acestor reziduuri de pesticide utilizate de către cultivatori peste limita maximă admisă, adică limita periculoasă pentru sănătatea omului.

Discutăm de punerea în pericol a sănătății publice. Pedepsele trebuie să fie exemplare, astfel încât nimeni să nu se gândească vreodată cu ușurință să utilizeze în exces aceste substanțe", a spus ministrul Agriculturii în cadrul unei conferințe de presă.

Urmăriți o anchetă realizată de Roana Rotaru, în cadrul unei noi campanii News Hour with CNN: "MANCARE LA TESTARE".

×
Subiecte în articol: ministrul Agriculturii Adrian Oros
Parteneri
Taxele și majorările care intră în vigoare la 1 octombrie 2023
x close