Antena 3 CNN Actualitate Social Șeful Societăţii de Meteorologie din România: ”Vor veni vremuri grele. Seceta de acum e abia începutul”

Șeful Societăţii de Meteorologie din România: ”Vor veni vremuri grele. Seceta de acum e abia începutul”

Seceta de acum este numai începutul şi vor veni vremuri grele, motiv pentru care guvernele trebuie să ia măsuri în perioada care va urma, a atras atenția preşedintele Societăţii Meteorologice Române, Ion Sandu.

Șeful Societăţii de Meteorologie din România: ”Vor veni vremuri grele. Seceta de acum e abia începutul”
Sursa foto: SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO/Pexels
de Georgiana Adam    |    23 Iul 2022   •   12:57

Specialistul spune că este nevoie de irigații și explică faptul că trebuie respectate anumite reguli, potrivit agerpres.ro.

"Vreau să vă spun vor veni vremuri grele. Eu vă înţeleg disperarea. Secetele vor fi atât de cumplite, încât, repet, vă înţeleg disperarea. Dar faceţi foarte mult rău dacă anulaţi acest plan antigrindină. 

Ca să reducem efectele secetelor care vor veni, trebuie făcute irigaţii. Şi dumneavoastră sunteţi într-o zonă binecuvântată. Pe fiecare râu mijlociu trebuie un mini-baraj. Trebuie făcute perdele de protecţie agricolă. 

(...) Astea sunt problemele pe care trebuie să le ridicaţi. Sistemul antigrindină şi creştere a precipitaţiilor este o componentă din aceste patru măsuri pe care trebuie să le ia guvernele pentru perioadele care vor veni. 

Apoi, investirea banilor în cercetare, să alegem soiuri rezistente la secetă. Sunt reguli generale. Dacă nu le respectăm şi nu le implementăm toate odată, ne întâlnim şi la anul, şi la anul, fără folos. 

Seceta este atât de cumplită, încât nu vă imaginaţi şi este numai începutul", a spus Ion Sandu la o întâlnire cu fermieri din Vrancea şi Bacău.

Autoritatea Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor: "Noi putem creşte precipitaţiile în fiecare sezon”

La rândul său, directorul Autorităţii pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor, Căunei Florescu, le-a explicat fermierilor modul în care acţionează sistemul antigrindină, dar şi modalităţile prin care autorităţile doresc să combată seceta în următorii ani.

"Noi putem creşte precipitaţiile în fiecare sezon. (...) Prin lege este prevăzut să achiziţionăm opt avioane care să însămânţeze norii şi să crească precipitaţiile. 

Am făcut toate procedurile legale şi trebuie să identificăm finanţarea. Avem certitudinea că vom primi bani din PNRR şi vom achiziţiona aceste avioane. Dacă nu, actuala conducere, Guvernul, caută surse de finanţare să cumpărăm aceste avioane. Acum, dacă aş avea două avioane aici, în Vrancea, vă spun că într-o săptămână se schimbă situaţia. 

(...) A doua tehnologie este tehnologia generatoarelor şi a baloanelor, pe care poate să o achiziţioneze orice fermier, cu avizul nostru. Orice tehnologie funcţionează, dacă ai aparatura necesară să vezi ce se întâmplă", a spus Căunei.

În Vrancea au fost utilizate, de la începutul anului şi până acum, peste 180 de rachete antigrindină. În comparaţie, în anul 2021, prin Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 2 Vrancea au fost trase 709 rachete antigrindină. 

Cod portocaliu de caniculă, în jumătate de țară | Cât timp e valabilă avertizarea ANM de vreme extremă

Cod portocaliu de caniculă, în aproape jumătate de țară. Urmează zile de foc în România, vor fi două zile cu temperaturi de 41 de grade Celsius la umbră.

Zece județe din țară se află azi sub Cod portocaliu de caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele de temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități. 

Sâmbătă, valul de căldură se va intensifica treptat în cea mai mare parte a țării, disconfortul termic va crește, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

×
Subiecte în articol: seceta Ion Sandu
Parteneri
Furtuna Renata a adus în România ploi torenţiale
x close