Antena 3 CNN Actualitate Social ZIUA PĂCĂLELILOR. Tradiţii şi obiceiuri din toată lumea de 1 aprilie. De când datează cea mai veche farsă

ZIUA PĂCĂLELILOR. Tradiţii şi obiceiuri din toată lumea de 1 aprilie. De când datează cea mai veche farsă

ZIUA PĂCĂLELILOR. Tradiţii şi obiceiuri din toată lumea de 1 aprilie. De când datează cea mai veche farsă
Sursa foto: Foto: Pixabay.com
31 Mar 2019   •   21:49

ZIUA PĂCĂLELILOR. Cea mai veche referire la Ziua Păcălelilor datează din 1539, obiceiul, încă apreciat şi marcat anual, fiind un prilej ca oamenii să le facă surprize mai plăcute sau mai puţin plăcute prietenilor, dar şi un motiv pentru presa internaţională de a-i face pe cititori să zâmbească.

ZIUA PĂCĂLELILOR. Tradiții și obiceiuri din alte țări:

ZIUA PĂCĂLELILOR. În Franţa, Belgia, Italia şi Olanda, o tradiţie de Ziua Păcălelilor - numită "poisson d'avril", "pesce d'aprile!", respectiv "aprilvis" (peştele lui aprilie) - constă în lipirea unui peşte din hârtie pe spatele unei persoane fără ca aceasta să-şi dea seama. Acest obicei se pare că datează din secolul al XVI-lea. Sărbătoarea "poisson d'avril" este celebrată şi în Canada, dar şi în Portugalia şi Spania. Din zonele francofone, această sărbătoare s-a extins şi în zonele olandeze şi flamande, sub denumirea "aprilvis".

ZIUA PĂCĂLELILOR. În Marea Britanie, Ziua Păcălelilor este marcată în anumite zone timp de două zile, persoana păcălită fiind numită "noddy", în timp ce, în Scoţia, Ziua farselor este denumită în mod tradiţional "Hunt-the-Gowk Day" ("gowk" în sensul de prostănac, nătărău), având însă şi o altă semnificaţie - cea de sosire a primăverii (April cuckoo). În Polonia, ziua de 1 aprilie este una în care oamenii fac glume şi farse, iar "activităţile serioase" sunt de evitat. În Danemarca, 1 mai este cunoscută ca "Maj-kat" ("May-cat" şi ca o zi a glumelor). O semnificaţie similară are ziua de 1 mai şi în Suedia. Însă atât danezii, cât şi suedezii obişnuiesc să sărbătorească şi April Fools' Day ("aprilsnar"), în timp ce Ziua Păcălelilor de 1 mai este mult mai puţin celebrată de aceştia.

ZIUA PĂCĂLELILOR. În Spania, sărbătoarea "peştele lui aprilie" ("pescado de abril") a fost preluată pe filieră franceză, spaniolii având şi propria lor zi a păcălelilor, pe 28  decembrie. Pe 28 decembrie, spaniolii marchează "Dia de los Santos Inocentes" ("Day of the Holy Innocents"/ "Masacrul Inoceţilor"), fuga în Egipt şi salvarea pruncului Iisus, considerându-se că Maria şi Iosif l-au salvat pe acesta printr-un "şiretlic".În unele ţări din sudul Statelor Unite se sărbătoreşte "The Week of Foolery" (Săptămâna farselor), care începe cu şapte zile înainte de ziua propriu-zisă a păcălelilor.

×
Subiecte în articol: 1 aprilie
Parteneri
Furtuna Mathis ajunge în România | Anunţul meteorologilor ANM
x close