Antena 3 CNN Actualitate Studenții români, marii câștigători la un concurs internațional în inginerie seismică, la San Francisco

Studenții români, marii câștigători la un concurs internațional în inginerie seismică, la San Francisco

Un grup format din 12 studenți ai Universității Tehnice din Cluj-Napoca, specializați în inginerie civilă, arhitectură și urbanism, a câștigat marele premiu al concursului internațional de inginerie seismică desfășurat la San Francisco.

Studenții români, marii câștigători la un concurs internațional în inginerie seismică, la San Francisco
Sursa foto: Facebook I Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca
de Redacția Antena 3 CNN    |    29 Apr 2023   •   20:05

Studenții români au realizat construirea unei machete cu 19 etaje, care a demonstrat rezistență remarcabilă în fața unor simulări de cutremur.

"Noi, în inginerie structurală, mergem pe accelerație gravitațională. Adică, cât din accelerația gravitațională acționează asupra structurii. Să vă gândiți, cutremurul care a fost amplasat asupra clădirii noastre este de 6 ori mai puternic decât a fost accelerația cutremurului din Vrancea 1977,” a explicat Ovidiu Prodan, profesor al Universității Tehnice din Cluj-Napoca.

Pe lângă rezistența structurii, juriul a luat în calcul și aspectele arhitecturale și structurale.

”Pentru o forță laterală, cum este cutremurul, sunt foarte importante acele contravântuiri pe care noi le-am pus pe machetă.

Citește șiO echipă de studenți români a reușit sa trimită o imprimantă 3D în spațiu

Am pus un număr foarte, foarte mare de contravântuiri și, cum ni s-a cerut în ședință să facem cele două clădiri unite de trei, patru poduri, noi ne-am gândit să facem acele poduri încorporate în clădire pentru a impune clădirii să se miște împreună, să nu se miște separat cele două turnuri,” a explicat Diandra Melinda Jula, studentă, potrivit Știridiaspora.ro

”Modelele noastre structurale se pot aplica oricărei structuri, oricărei case. Principiile de bază, principiile seismicii, le putem aplica, de asemenea,” a spus Răzvan Sebastian Mureșan, student.

×
Parteneri
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close