Antena 3 CNN Actualitate Trucuri pentru a plăti mai puţin la întreţinere la iarnă

Trucuri pentru a plăti mai puţin la întreţinere la iarnă

Trucuri pentru a plăti mai puţin la întreţinere la iarnă
Sursa foto: Foto: www.vremeanoua.ro
15 Iul 2010   •   15:40

La iarnă, căldura ar putea să coste dublu sau chiar triplu faţa de anul trecut. Şi asta, pentru că autorităţile iau în calcul eliminarea totală a subvenţiilor. Evenimentul Zilei prezintă câteva trucuri care ajută la salvarea energiei. Primul lucru care trebuie făcut este schimbarea tâmplăriei cu termopane.

Autorităţile locale s-au pus deja pe făcut calcule pentru la iarnă. Calcule ce arată că preţul gigacaloriei explodează. Şi asta pentru că subvenţiile pentru căldură ar putea fi eliminate, iar CET-urile tot înregistrează pierderi.

Dacă în Bucureşti gigacaloria ar putea costa 167 de lei, în Cluj, sare la 348. În lipsa subvenţiilor, şi constănţenii vor plăti mai mult, peste 318 lei pe gigacalorie. Nici în Braşov sau Craiova nu va fi mai bine.

Cât va costa gicacaloria în ţară:

Bucureşti - preţ vechi: 119 lei - preţ nou 167 de lei

Constanţa - preţ vechi:137 - preţ nou: 318,49 lei

Braşov - preţ vechi: 184 lei - preţ nou: 238 lei

Iaşi - preţ vechi:175 lei - preţ nou: 185 lei

Timişoara - preţ vechi: 162 lei - preţ nou: 252 lei

Cluj - preţ vechi: 165 lei - preţ nou: 348 lei

Craiova - preţ vechi 186 lei - preţ nou: 252 lei

Evenimentul Zilei scrie că la Brad, în Hunedoara, unde e cea mai scumpă gigacalorie din ţară, localnicii ar putea plăti între 1200 şi 1400 de lei la întreţinere, pentru un apartament cu două camere.

Singura soluţie pentru români e să facă economii. Termopanele pot aduce facturi cu 10 până la 20% mai mici - susţin specialiştii citaţi de Evenimentul zilei.

Caloriferele trebuie curăţate cât mai des, iar cei care locuiesc la ultimul etaj, pot izola tavanul cu polistiren.

Se pot face economii de circa 4% din consum şi dacă trageţi jaluzelele sau draperiile la geamuri. În plus, e bine să nu acoperţi sursele de căldură cu îmbrăcăminte sau mobilier, deoarece se poate pierde până la 20% din energie.

Specialiştii spun că nu toate camerele trebuie să fie încălzite în mod unitar. E bine ca în dormitor să fie circa 18 grade Celsius şi 21 de grade în camera copiilor, în bucătărie sau sufragerie.

Antena 3

 

 

 

×
Subiecte în articol: gigacalorie intretinere căldură
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close