Antena 3 CNN Actualitate Vizele pot să mai aştepte. Băsescu nu vrea să le dea americanilor datele personale ale românilor

Vizele pot să mai aştepte. Băsescu nu vrea să le dea americanilor datele personale ale românilor

Vizele pot să mai aştepte. Băsescu nu vrea să le dea americanilor datele personale ale românilor
11 Noi 2008   •   19:41

Băsescu nu vrea să dea acces americanilor la bazele de date ce-i privesc pe cei 21 de milioane de români. Declaraţia a fost făcută aseară, de către preşedinte, într-o emisiune televizată. Şeful statului a spus că preferă drumul mai lung, adică ridicarea vizelor pentru români, prin programul Visa Waiver, ce presupune un aranjament al Uniunii Europene cu Statele Unite ale Americii.
?Eu incă sper să obţinem liberalizarea vizelor pentru români prin Visa Waiver, pe aranjamentul UE cu SUA şi nu în cadru bilateral. Deşi discutăm de un Aliat, de un foarte bun prieten, partener al României, în cadrul bilateral înseamnă acces la bazele de date legate de amprente , de persoane, şi totuşi nu mi se pare atât de stringentă nevoia noastră de vize încât să facem schimb de acces în bazele noastre de date.? a spus preşedintele.
Accesul în bazele de date înseamnă ca americanii să ştie şi să deţină toate datele personale ale celor 21 de milioane de cetăţeni români. Pentru asta, România ar trebui să introducă şi paşapoartele biometrice. Date ca amprentele ADN şi digitale, distanţa interpupilară şi amprenta retinală vor fi memorate într-un cip încorporat în respectivul paşaport. Şi asta pentru că, după 11 septembrie, americanii cred că orice cetăţean străin poate fi un potenţial imanic.
?Bazele de date ale persoanelor sunt un bun al statului şi nu se intră oricum în ele.? spune preşedintele României.
În urmă cu o săptămână România a semnat o declaraţie privind continuarea procedurilor de aderare a României la Programul Visa Waiver. Programul funcţionează de peste 20 de ani, are acum 27 de state participante, iar printre ţările vecine care trebuie să ratifice acum acordul cu SUA se află şi Ungaria. Numai că, deşi Parlamentul maghiar a aprobat legea de ratificare a acordului, preşedintele ungar a trimis documentul înapoi la Parlament. Şi asta pentru şi Laszlo Solyom a refuzat refuzat accesul americanilor în bazele de date ungureşti.
Observator

×
Subiecte în articol: vize SUA
Parteneri
Incendiu puternic în București! Degajări mari de fum, după ce o hală a luat foc | S-a transmis mesaj RO-Alert: "Evitați zona!"
x close