Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Este adevărat că sarea naturală este mai sănătoasă decât sarea de masă? Ce spun experții

Este adevărat că sarea naturală este mai sănătoasă decât sarea de masă? Ce spun experții

Laura Dinu
1 minut de citit Publicat la 08:00 03 Aug 2025 Modificat la 08:22 03 Aug 2025
Mulți consumatori cred că aceste versiuni mai „pure” și mai puțin procesate sunt mai sănătoase decât sarea obișnuită de masă. Foto: Getty Images

Sarea de mare grunjoasă, sarea roz de Himalaya, „fleur de sel” — toate aceste variante naturale și aparent rafinate ale clorurii de sodiu au devenit tot mai populare, promovate frecvent de bucătarii celebri în emisiuni TV. Mulți consumatori cred că aceste versiuni mai „pure” și mai puțin procesate sunt mai sănătoase decât sarea obișnuită de masă, scrie The Guardian.

Producătorii acestor tipuri de sare își promovează adesea produsele drept alternative superioare, invocând conținutul mai ridicat de minerale precum potasiu și magneziu. Totuși, Sonia Pombo, nutriționist licențiat și șef al departamentului de cercetare din cadrul organizației Action on Salt, demontează acest mit.

„Legătura dintre un consum ridicat de sare și creșterea tensiunii arteriale este foarte bine documentată”, afirmă ea. Consumul excesiv de sare este asociat și cu un risc crescut de cancer gastric, osteoporoză și afecțiuni renale.

”Unii producători încearcă să convingă publicul că oferă o variantă mai bună, dar dacă te uiți la cantitățile infime de magneziu sau potasiu din aceste tipuri de sare, este de-a dreptul ridicol. Dacă vrei să-ți iei micronutrienții necesari, mănâncă un fruct.”

Nu sarea naturală e soluția, ci reducerea consumului

În Regatul Unit, doza zilnică recomandată de sare pentru adulți este de maximum 6 grame pe zi. Cele mai recente statistici arată însă că oamenii consumă în medie cu 40% mai mult. Iar această valoare recomandată nu este o țintă de atins, ci un prag maxim. „Putem supraviețui și chiar funcționa excelent cu doar 1 gram de sare pe zi”, spune Pombo.

În privința electroliților (precum sodiul), beneficiile acestora sunt adesea exagerate. Băuturile saline pot fi utile după o toxiinfecție alimentară sau pentru sportivi de performanță care urmează o dietă controlată în sare. Dar pentru majoritatea oamenilor?

„Nu sunt necesare — dimpotrivă, consumăm deja prea multă sare.”

Ce tip de sare este „mai bun”?

Singura variantă care poate fi considerată „mai bună” este sarea cu conținut scăzut de sodiu, adaugă experta. În rest, soluția reală este reducerea treptată a consumului de sare, astfel încât papilele gustative să se adapteze fără să resimțim lipsa gustului.

Pentru a controla aportul zilnic de sare:

  • gătește mai des acasă;

  • evită alimentele procesate bogate în sare ascunsă (precum pâinea, sosurile sau mezelurile);

  • verifică etichetele produselor.

Concluzia? Sarea „naturală” nu este cu nimic mai sănătoasă decât cea de masă. În cantități mari, toate fac rău.

Citește mai multe din Viață sănătoasă
» Citește mai multe din Viață sănătoasă
TOP articole