Antena 3 CNN Life Sănătate Obiceiul banal care scade colesterolul: veste bună pentru cei cărora le place să ronțăie între mese

Obiceiul banal care scade colesterolul: veste bună pentru cei cărora le place să ronțăie între mese

Laura Dinu
1 minut de citit Publicat la 18:00 06 Iul 2025 Modificat la 18:00 06 Iul 2025
Studiul arată că înlocuirea unei gustări obișnuite cu o mână de migdale poate aduce beneficii semnificative pentru sănătate. Foto: Getty Images

Un nou studiu sugerează că gustarea zilnică formată din 50g de migdale poate reduce colesterolul și oferi multiple beneficii metabolice, scrie BBC Science Focus. 

Cercetarea a fost realizată de Universitatea de Stat din Oregon (OSU) și publicată în jurnalul Nutrition Research. În cadrul studiului, 77 de adulți cu vârste între 35 și 60 de ani au participat timp de 12 săptămâni la un test clinic în care au consumat zilnic fie migdale (echivalentul a 320 de calorii), fie biscuiți sărați, ca gustare.

Toți participanții prezentau sindrom metabolic – adică mai mulți factori de risc pentru boli cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare sau diabetul de tip 2. Aceștia includ: exces de grăsime abdominală, tensiune arterială ridicată, glicemie mare, nivel scăzut de colesterol „bun” (HDL) și trigliceride crescute.

Migdalele scad colesterolul „rău” și reduc inflamația

Potrivit prof. Emily Ho, co-autoare a studiului și directoare a Institutului Linus Pauling din cadrul OSU, grupul care a consumat migdale a înregistrat scăderi semnificative ale colesterolului LDL (colesterolul „rău”), dar și îmbunătățiri ale sănătății intestinale, cum ar fi un nivel mai scăzut de inflamație și o floră intestinală mai echilibrată.

„Nu am observat aceleași beneficii în grupul de control, care a consumat biscuiți”, a declarat ea pentru BBC Science Focus.

Mai mult, migdalele nu au dus la creștere în greutate, ci dimpotrivă, s-a remarcat o ușoară reducere a circumferinței taliei și o îmbunătățire a nivelului de vitamina E, un nutrient esențial adesea deficitar în alimentația din SUA și Marea Britanie.

De ce migdalele sunt o super-gustare?

Vitamina E este vitală pentru funcționarea nervilor, mușchilor și a multor organe, având și un rol important în prevenirea formării cheagurilor de sânge. Iar migdalele sunt o sursă naturală bogată nu doar în vitamina E, ci și în:

  • Magneziu, important pentru inimă și sistemul nervos

  • Fibre, benefice pentru digestie

  • Polifenoli și alți compuși bioactivi, cu efecte antioxidante și antiinflamatoare

„Migdalele sunt un aliment dens nutritiv, cu un aport ridicat de substanțe benefice”, a adăugat Ho.

Schimbă-ți gustarea, nu dieta

Studiul arată că înlocuirea unei gustări obișnuite cu o mână de migdale poate aduce beneficii semnificative pentru sănătate, mai ales dacă face parte dintr-o dietă variată și echilibrată. Nu e vorba despre o dietă restrictivă, ci de o alegere mai inteligentă: ronțăie migdale, nu biscuiți.

Citește mai multe din Sănătate
» Citește mai multe din Sănătate
TOP articole