Antena 3 CNN Politică Generalul Pacepa, fostul șef al Securității, a dezvăluit în cartea sa că Lee Oswald a fost trimis de KGB să îl asasineze pe John F. Kennedy

Generalul Pacepa, fostul șef al Securității, a dezvăluit în cartea sa că Lee Oswald a fost trimis de KGB să îl asasineze pe John F. Kennedy

O dezvăluire șocantă a fost făcută odată cu publicarea cărții "Operațiunea Dragon", scrisă de R. James Woolsey, care a condus CIA între 1993-1995 împreună cu locotenentul general Ion Mihai Pacepa, fost șef interimar al serviciului de spionaj al lui Nicolae Ceaușescu, care a fugit în SUA în 1978.

de Georgiana Adam    |   

Cartea susține că Lee Harvey Oswald, care a trecut în Rusia în 1959 și s-a mutat înapoi în SUA în 1961, a fost asociat KGB într-o misiune de la Moscova.

Acesta a fost instruit să-l omoare pe John F. Kennedy de către liderul sovietic Nikita Kruschev, și a continuat planul, în ciuda faptului că sovieticii se răzgândiseră, potrivit TheNewYorkPost.

Woolsey, în cârstă de 79 de ani, și Pacepa, care a murit de COVID-19 pe 14 februarie, la vârsta de 92 de ani, își bazează afirmația pe o nouă interpretare a unui material deja publicat. Aceștia citează Raportul Comisiei Warren în 26 de volume, publicat în 1964.

Comisia pentru anchetarea asasinării președintelui Kennedy, cunoscută sub numele de Comisia Warren, a fost condusă de judecătorul șef Earl Warren și a prezentat concluziile lor lui Lyndon Johnson pe 24 septembrie 1964.

Ele au fost făcute publice la 23 noiembrie 1964 și cuprindeau mărturii de la 550 de martori, plus probe suplimentare.

Cartea lui Pacepa și Woolsey a fost publicată astăzi, după moartea fostului general român

Woolsey și Pacepa în cartea lor, care va fi lansată chiar astăzi, pe 23 februarie, dar care a fost obținută de jurnaliștii The New York Post, că atât de mult din informațiile raportului Comisiei Warren au fost „codificate” încât nimeni nu a înțeles semnificația sa până acum.

„Decodate, aceste dovezi demonstrează că asasinul lui John F. Kennedy, Lee Harvey Oswald, a avut o întâlnire clandestină la Mexico City cu ofițerul său de caz sovietic, tovarășul Kostin, care aparține celui de-al treisprezecelea departament al KGB pentru asasinate în străinătate”, susțin cei doi în carte.

Aceștia cred că Oswald a fost recrutat în 1957. La acea vreme, era soldat în marina americană, care servea în Japonia.

Autorii cred că Oswald a lucrat pentru sovietici timp de câțiva ani, inclusiv pentru furnizarea informațiilor care le-au permis să doboare pilotul american Gary Powers în 1960, înainte de a-și primi misiunea de a-l ucide pe Kennedy.

Ei scriu că sarcina, căre i-a fost atribuită în 1962, a fost chiar predată lui Oswald chiar de Hrușciov însuși.

„Deși Oswald a dorit să rămână în Uniunea Sovietică, el a fost în cele din urmă convins să se întoarcă în SUA pentru a-l asasina pe președintele Kennedy, pe care Hrușciov ajunsese să-l disprețuiască”, scriu ei.

„Oswald a primit o soție sovietică și a fost trimis înapoi în SUA în iunie 1962.”

Sovieticii l-au trimis pe Oswald să îl asasineze pe J.F.K, dar apoi s-au răzgândit. Asasinul nu a mai ținut însă cont de ordin și a dus planul la bun sfârșit

Woolsey și Pacepa scriu că, între iunie și aprilie 1963, sovieticii s-au răzgândit. I-au comunicat lui Oswald că planul este anulat, dar acesta își pusese deja în minte să meargă mai departe cu misunea.

„Oswald știa că Nikita Hrușciov, liderul paradisului și al noului cămin al lui Oswald, Uniunea Sovietică, i-a încredințat această sarcină și era încrezător că o va putea realiza”, scriu autorii, în extrasul obținut de Post.

„În acel moment, totuși, liderii KGB și cei ai țării și-au dat seama că ideile nebunești ale lui Hrușciov îi confereau țării lor o reputație teribilă...și s-ar putea declanșa un război nuclear.„

Autorii cărții, însă, nu oferă nicio dovadă care să le sprijine această afirmație,spun cei de la ThePost.

Totuși, ei arată că Oswald își propunsese să fugă în URSS după crimă și publică inclusiv o scrisoare a acestuia din 1 iulie 1963, adresată ambasadei sovietice, solicitând vize separate pentru el și soția și fiicele sale.

Autorii cred că acest lucru arată clar că „Oswald a vrut să-și trimită soția și copiii înapoi în Uniunea Sovietică înainte de a-l asasina pe președintele Kennedy și că el a cerut o viză de intrare separată pentru a o folosi după ce și-a îndeplinit misiunea”

O altă scrisoare, datată 9 noiembrie a acelui an, cu doar două săptămâni înainte de asasinarea lui Kennedy, a fost scrisă după ce Oswald s-a întors dintr-o călătorie în Mexico City și face referire la o întâlnire cu „tovarășul Kostin”, pe care autorii îl identifică drept „Valery Kostikov, un Ofițer PGU al Departamentului al Treisprezecelea.„

Cine a fost Ion Mihai Pacepa

Generalul-locotenent Ion Mihai Pacepa s-a născut la data de 28 octombrie 1928. Momentul defectării sale fost una din cele mai mari lovituri politice și de imagine aduse regimului Ceaușescu. Se spune că dictatorul pusese o recompensă de 2.000.000 de dolari pe capul său.

Potrivit presei, Pacepa ar fi încasat de la statul american o pensie de 4.000 de dolari și 10.000 de lei de la statul român, după ce în iulie 1999 Curtea Supremă de Justiție a României a anulat condamnarea sa la moarte și i s-a redat gradul de general-locotenent de Securitate pe care-l avea în 1978.

După fuga lui Mihai Pacepa în vara anului 1978 în Statele Unite ale Americii, Securitatea a demarat o anchetă fără precedent, care a dezvăluit cât de putred era sistemul armatei secrete a dictatorului, că adjunctul şefului Direcţiei Generale de Informaţii Externe şi totodată mâna dreaptă a lui Nicolae Ceauşescu îi protejase pe cei care reuşiseră să fugă înaintea lui.

Oswald a fost împușcat și ucis pe 24 noiembrie, la două zile după uciderea lui Kennedy

Asasinul lui J.F.K. a fost ucis de proprietarul clubului de noapte Jack Ruby, în timp ce se afla în custodia poliției din Dallas - provocând o multitudine de teorii ale conspirației care nu vor fi niciodată rezolvate pe deplin.

După 55 de ani, un nou studiu demonstrează cum a fost împuşcat John F. Kennedy

În cei aproximativ 55 de ani de la moartea preşedintelui John F. Kennedy au apărut sute de teorii ale conspiraţiei prin intermediul cărora s-a încercat explicarea evenimentului

În ciuda arestării lui Lee Harvey Oswald şi a analizelor ce au demonstrat că JFK a fost ucis cu tipul de armă pe care îl deţinea Oswald, scepticii susţin că ar fi fost un al doilea atacator aflat pe un deal în faţa unui cortegiu de automobile.

Conform Mail Online, un nou studiu ar putea pune capăt acestei dezbateri. Studiul sugerează că John F. Kennedy a fost împuşcat din spate, iar Lee Harbey Oswald rămâne principalul vinovat.

A murit Ion Mihai Pacepa. Fostul spion avea 92 de ani

Ion Mihai Pacepa, spionul care l-a trădat pe Nicolae Ceaușescu, ar fi murit în Statele Unite. Ion Mihai Pacepa avea 92 de ani și ar fi fost infectat cu SARS-CoV-2, conform publicației The Epoch Times.

Pacepa era infectat cu COVID-19 și se afla la Terapie Intensivă.

Fostul șef adjunct al Departamentului de Informații Externe a României comuniste și consilier personal al președintelui Nicolae Ceaușescu l-a trădat pe dictator în 1978 și a cerut azi politic în SUA.

Lucia Hossu-Longin, adevărul despre fuga lui Ion Mihai Pacepa

Realizatoarea tv susține că fostul general de Securitate care a defectat pe vremea lui Ceaușescu nu și-a trădat țara.

"Nu şi-a trădat ţara, l-a trădat pe Ceauşescu. Asta e foarte important. După dezvăluirile lui, până la moarte, Ceauşescu n-a mai fost invitat nicăieri de nicio ţară civilizată. Am studiat dosarul de 100 de volume făcut de Securitate după fuga lui şi acolo am văzut cum se turnau unii pe alţii. Şi pentru un pachet de ţigări! Pe lângă marile afaceri, mai conta şi ăsta.

Martorii erau puşi să vorbească împotriva lui Pacepa. El făcea comerţ cu electronice, dar şi ei făceau. Am vrut să văd de ce şi cum s-a rupt de sistem. Mi-a explicat că, în clipa în care Ceauşescu l-a trimis la Europa Liberă să pună la cale nişte atentate, şi-a dat seama că de data asta el nu mai transmitea ordine, ci trebuia să le execute direct.

Atunci a decis să plece. O decizie grea, pentru că a stat în America cinci ani în anchete până l-au acceptat. L-au stors de informaţii, să vadă dacă ruptura lui este definitivă şi vine din conştiinţă", declara Hossu-Longin în 2017 pentru Adevărul.

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Prognoza meteo actualizată pentru minivacanța de 1 mai și Paște