Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Medic UPU condamnat pentru ucidere din culpă. Un pacient a făcut şoc anafilactic din cauza unui medicament

Medic UPU condamnat pentru ucidere din culpă. Un pacient a făcut şoc anafilactic din cauza unui medicament

Medicul specialist, dr. Claudia Niţă, de la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) Vâlcea, a fost condamnată într-o primă instanță pentru ucidere din culpă, după patru ani de la tragedie. Un pacient a făcut șoc anafilactic din cauza unui medicament.

de Georgiana Adam    |   

Tragicul eveniment a avut loc în 2017 când soția unui preot a ajuns la Urgențe Minore în cadrul Spitalului Județean de Urgență din Râmnicu Vâlcea, pentru că nu se simțea prea bine.

Deși în fișa de internare s-a specificat faptul că este alergică la Algocalmin, câteva minute mai târziu i s-a administrat Algifen. La scurt timp femeia a intrat în șoc anafilactic şi ulterior a murit.

Familia a acuzat un medic de la UPU Vâlcea de malpraxis

În urma cercetărilor, în 2019 autoritățile au întocmit dosar penal şi medicul a fost trimis în judecată.

În acest context, dr. Claudia Niţă a fost condamnată, luni, la o pedeapsă cu închisoarea de doi ani şi patru luni, cu suspendare, şi muncă în folosul comunității, fie în cadrul Arhiepiscopiei Râmnicului, fie la o grădiniță din oraș. Sentința nu este definitivă şi poate fi atacată în apel, în curs de 10 zile.

125.000 de euro despăgubiri pentru familia îndoliată

Potrivit anchetatorilor, Algifenul care i s-a administrat pacientei care a făcut șoc anafilactic este același cu Agocalminul, ambele au ca substanță activă metamizolul sodic. 

Instanța a acordat despăgubiri atât soțului cât şi fiicei cuplului (câte 50.000 de euro fiecare), dar şi fratelui acesteia (25.000 de euro). 

„Admite în parte aucțiunile civile formulate de părțile civile, astfel: Obligă pe inculpată la plata sumei de 20.000 lei cu titlu de despăgubiri civile reprezentând cheltuielile cu înmormântarea, respectarea tradițiilor religioase, efectuate de partea civilă P. M. Obligă pe inculpată la plata următoarelor sume reprezentând daune morale: - 50.000 euro (echivalentul în lei la cursul BNR de la data plății) către partea civilă P. M; - 50.000 euro (echivalentul în lei la cursul BNR de la data plății) către partea civilă P. C.; - 25.000 euro echivalentul în lei al cursul BNR de la data plății către partea civilă C. M. Respinge în rest cererile formulate pe parțile civile”, se mai specifică în sentința.

Din acest motiv, s-a cerut instituirea unei măsuri asiguratorii a sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile, informează adevărul.ro.

„Mi-a zis să mă ridic de pe targă, că nu am nimic. Dacă făceam asta eram mort acum"

Totodată, Medicul UPU, Claudia Niţă, mai are pe rol încă un dosar penal de „confirmare redeschidere urmărire penală”, în care până acum doi judecători au formulat cereri de abținere de la judecarea cauzei penale. 

Dr. Claudia Niţă a intrat în atenția presei în 2016 când un fotbalist, la acea vreme organizator de competiții în cadrul clubului CSM Chimia, Adrian Albinaru, a ajuns la UPU în urma unui accident, survenit la un meci.

„Mi-a zis să mă ridic de pe targă, că nu am nimic. Dacă făceam asta eram mort acum”, avea să mărturisească ulterior, citat de publicația locală Arena Vâlceană.

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Incendiu puternic în București! Degajări mari de fum, după ce o hală a luat foc | S-a transmis mesaj RO-Alert: "Evitați zona!"