Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Tiberiu, student român la Sorbona: "Am avut nevoie de intervenția jandarmilor pentru a intra în facultate" | Confruntări și violențe la protestele din Paris

Tiberiu, student român la Sorbona: "Am avut nevoie de intervenția jandarmilor pentru a intra în facultate" | Confruntări și violențe la protestele din Paris

Tiberiu, un student român la Sorbona, a vorbit, în cadrul emisiunii Sinteza Zilei de la Antena 3 CNN, despre valul de proteste din Franța cauzate de modificarea vârstei de pensionare.

de Redacția Antena 3 CNN    |   

"Mă gândesc că aceste proteste vor crește", a spus Tiberiu, la Antena 3 CNN.

"Săptămâna trecută, de exemplu, au fost proteste, însă nu atât de mari, deci bănuiesc că vor continua.

Săptămâna aceasta am avut un grup de protestatari care ne-am blocat intrările la facultate.

Am avut nevoie de intervenția jandarmilor pentru a putea intra, iar astăzi campsul facultății este închis.

Sunt probleme foarte mari de transport", a mai povestit studentul român.

Citește șiProtestele din Franța s-ar putea prelungi timp de săptămâni | Corespondent CNN: "Nici Macron, nici protestatarii nu cedează"

Confruntări între protestatari şi forţele de ordine în Franţa

În Paris, au avut loc confruntări în Piaţa Republicii, iar forţele de ordine au utilizat gaze lacrimogene. Aproximativ 200 de persoane au fost controlate de agenţii forţelor de ordine, pentru prevenirea violenţelor. Cel puţin cinci demonstranţi au fost reţinuţi, potrivit postului BFMTV.

Angajaţii rafinăriilor TotalEnergies din Normandia se opun activ acţiunilor de rechiziţionare a instalaţiilor, decise de Guvern în contextul grevelor frecvente.

Şi în oraşele Nantes şi Bordeaux au avut loc confruntări între protestatari şi forţele de ordine. În Bordeaux sunt aproximativ 18.000 de manifestanţi, conform autorităţilor, deşi sindicatele au raportat circa 50.000 de oameni. Unele grupuri au atacat forţele de ordine, care au ripostat cu gaze lacrimogene, potrivit cotidianului Le Monde. Au fost raportate violenţe şi în oraşele Rennes şi Lorient.

În total, în Franţa au loc 240 de proteste faţă de legea pensiilor, cu participarea a 600.000-800.000 de persoane.

Preşedintele Emmanuel Macron, care şi-a atras critici dure din partea opoziţiei şi a sindicatelor pentru că a susţinut că "mulţimea nu are legitimitate", vrea implementarea planului de reformare a sistemului pensiilor până la sfârşitul acestui an.

Guvernul Elisabeth Borne a adoptat planul controversat de reformare a sistemului pensiilor prin asumarea răspunderii, evitând votul Adunării Naţionale, Camera inferioară a Parlamentului. Două moţiuni de cenzură depuse de opoziţie au fost respinse. Opoziţia insistă pentru demisia Guvernului Elisabeth Borne, susţinând că nu mai are legitimitate, dat fiind că una dintre moţiuni a fost respinsă la limită. Opoziţia va contesta reforma pensiilor la Consiliul Constituţional.

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Prognoza meteo actualizată pentru minivacanța de 1 mai și Paște