Antena 3 CNN Actualitate Avertismentul fermierilor: Porcul românesc, pe cale de dispariție din cauza pestei porcine

Avertismentul fermierilor: Porcul românesc, pe cale de dispariție din cauza pestei porcine

Din cauza pestei porcine, fermierii avertizează că, în maxim șase luni, porcul românesc va dispărea de pe piață. Oamenii acuză Guvernul că nu face nimic pentru a salva producţia internă, încurajând tot mai mult importul. În aceste condiţii, de Crăciun, riscăm să punem pe masă doar carne de porc din Polonia, Ungaria sau Germania.

de Andreea Ştefan    |   

Preţul cărnii de porc s-ar putea scumpi cu 25% până la Crăciun, din cauza pestei porcine şi a importurilor care au invadat hipermarketurile.

Producătorii români sunt disperaţi şi spun că Ministerul Agriculturii nu i-a ajutat pe fermieri în lupta cu boala, care le-a omorât peste jumătate de milion de animale.

”Porcul românesc o să dispară. Doar anul ăsta, până în septembrie, erau peste 600.000 de porci omorâți din cauza pestei porcine”, a declarat Miron Dascălu, reprezentantul Asociației AFIS România.

Porcul românesc va dispărea de pe piață în maxim 6 luni

Un alt fermier spune că porcul românesc va dispărea de pe piață în cel mult 6 luni.

”Garantat va dispărea porcul românesc. În următoarea perioadă, cel mult 6 luni, mai avem garanţia că vor mai fi porci pe piaţa românească, crescuţi şi produşi în România”, a spus fermierul.

Crescătorii acuză că singurele măsuri pe care autorităţile le iau sunt controalele, în urma cărora sunt amendaţi, iar fermele le sunt închise.

”Dacă acum 3 ani ajunsesem să producem 50% din carnea necesară a României, acum producem 10-12%. Este o situaţie catastrofală”, a mai spus reprezentantul Asociației AFIS România.

Fermierii au protestat în fața Guvernului

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Peste 150 de fermieri din toată ţara au protestat în faţa Guvernului, acuzând lipsa de implicare în războiul cu pandemia animală şi cu marile lanţuri de magazine.

”Porcul nostru este crescut cu porumb şi orz. Mergeţi în Olanda şi nu puteţi să mâncaţi o felie de salam. Eu sunt în situaţia în care nu am mai populat, am ajuns la disperare. Nu suntem susţinuţi, nimeni nu vrea să ne audă”, a spus alt fermier.

”În acest moment, peste 80% din carnea de porc pe care o consumă populația României este din import, din UE, congelată, decongelată, după caz, refigerată, adusă din marile centre ale Europei”, a mai spus un fermier.

Fermierii solicită de urgenţă crearea de culoare verzi de la ferme la abatoare, astfel încât porcii sănătoşi să fie sacrificaţi în siguranţă.

Subiecte în articol: pesta porcina
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Incendiu puternic în București! Degajări mari de fum, după ce o hală a luat foc | S-a transmis mesaj RO-Alert: "Evitați zona!"