Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Primarul din Irpin, mesaj la Antena 3 pentru poporul rus: "Nu deveniți sclavii lui Putin"

Primarul din Irpin, mesaj la Antena 3 pentru poporul rus: "Nu deveniți sclavii lui Putin"

Oraşul Irpin, de lângă Kiev, e din nou al ucrainenilor. Însă, e un oraş-fantomă. Ruşii l-au bombardat intens, săptămâni la rând. Iar rachetele au pus la pâmânt vilele cochete. Cei 100 de mii de locuitori au plecat demult - cei care au reuşit să scape.

de Sabrina Preda    |   

Azi, primarul din Irpin a oferit în exclusivitate un interviu pentru News Hour with CNN. Şi ne-a trimis imagini exclusive cu dezastrul lăsat în urmă de ruşi. Edilul Oleksandr Markushyn are şi un mesaj pentru poporul rus pe care a ținut să-l transmită tot la Antena 3.

Întrebat care este situaţia în momentul de faţă în Irpin și dacă a reușit să recupereze controlul asupra orasului Irpin, edilul a răspuns:

"Locul a fost curăţat de trupele noastre şi aici nu mai sunt trupe ruseşti. Trupele noastre vor merge mai departe şi îi vor alunga pe ruşi dincolo de frontiera cu Belarusul.

Primarul ne-a trimis imagini exclusive cu dezastrul lăsat în urmă de ruși.

"Blocul este complet distrus, în partea de sus este ars, nu mai poate fi locuit, la fel e şi cu clădirea de lângă, care a fost lovită de un proiectil", este comentariul care însoțește imaginile dezolante. 

Aşa arată acum oraşul Irpin, la doar 20 de kilometri de Capitala Ucrainei. 200 de civili şi-au pierdut viaţa de la începutul războiului şi până acum. În urmă cu 3 zile, autorităţile locale au transmis că au reuşit să preia controlul şi să îi alunge pe soldaţii ruşi.

"În oraş era, înaine de invazie, erau 100 de mii de locuitori, au fost organizate de două ori culoare umanitare, dar de fiecare dată s-a tras în ele, s-a reuşit totuşi evacuarea a 50%, unii dintre ei au reuşit să plece cu maşinile personale. Astăzi am reuşit să mai evacuăm 3500, îi ajutăm pe cei care doresc să plece cu documente şi tot ce au nevoie.

Din păcate, între 20% şi 50% din oraş e distrus, incluzând obiective din infrastructură critică", mai spune Oleksandr Markushyn.

Potrivit acestuia rușii s-au folosit trupe terestre, artilerie şi sisteme de rachete GRAD şi mortiere, elicoptere şi rachete.

Primarul oraşului Irpin merge în fiecare zi pe teren să evalueze pagubele. În urma armatei ruse, găseşte doar ruine. În exclusivitate pentru News Hour with CNN a transmis un mesaj poporului rus.

"Aş vrea să transmit ceva poporului rus: Să nu deveniţi scalvii lui Puţin şi să serviţi intereselor acestuia! Aveţi o şansă unică de a schimba regimul politic din Rusia şi să vă dezvoltaţi mai departe în direcţia Europei", a spus edilul din Irpin.

Subiecte în articol: Irpin Război Ucraina
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Incendiu puternic la locomotiva unui tren cu zeci de călători, în gara Hodoni din Timiș