Antena 3 CNN Be EU Drepturile femeilor din Uniunea Europeană: "Trebuie să le spunem fetelor, încă din școală, că nimic nu le împiedică să aleagă orice profesie își doresc"

Drepturile femeilor din Uniunea Europeană: "Trebuie să le spunem fetelor, încă din școală, că nimic nu le împiedică să aleagă orice profesie își doresc"

Sabina Iosub a vorbit la Be EU despre situația femeilor în țările Uniunii Europene, în contextul celebrării Zilei Internaționale a Femeii. Urmăriţi un interviu cu Iratxe Garcia Perez, europarlamentar din Spania, realizat în Parlamentul European de la Bruxelles

Drepturile femeilor din Uniunea Europeană: "Trebuie să le spunem fetelor, încă din școală, că nimic nu le împiedică să aleagă orice profesie își doresc"
Sursa foto: Antena 3
de Mia Lungu    |    13 Mar 2021   •   11:08

S-au descoperit lucruri care fac ca diferența dintre femei și bărbați în ceea ce privește salariul, să fie destul de mare.

"Am avansat în ceea ce privește egalitatea. S-a putut vedea că am avut un 8 Martie diferit în care a fost mai important decât niciodată să fie recunoscută muncă femeilor care ne-au precedat în lupta pentru egalitate și trebuie să recunoaștem progresul făcut, dar și să înțelegem că mai este un lung drum de străbătut.", spune Iratxe Garcia Perez, europarlamentar din Partidul Social Democrat.

"Vrem să ne bucurăm de șanse egale, vrem să avem salarii mai mari decât acum pentru aceeași muncă depusă. Sunt multe ocazii în care femeile sunt nedreptățite pentru simplul fapt că sunt femei. Sau nu putem să ne bucurăm la fel de mult de drepturile noastre cum se bucură bărbații.

Este necesară educația în școli în spiritul egalități

Trebuie să schimbăm societatea. Există măsuri politice cu oarece rezultate pe termen scurt. Dar există și măsuri pe termen lung și una dintre ele este educația. Trebuie să îi educăm pe copiii despre egalitatea de șanse.

Trebuie să le spunem fetelor că nu există bariere care să le oprească. Fie că vor să fie oameni de știință, matematicieni, politi de avion sau profesoare, nimic nu le poate împiedică să fie ceea ce își doresc.

Și ceea ce este și mai important, să existe o recunoaștere majoră socială față de persoanele care fac munci în mod normal potrivite pentru femei. Dacă nu există această recunoaștere socială, este dificil că bărbațîi să își dorească să facă aceste munci. Bărbații pot fi infirmieri, pot fi îngrijitori ai persoanelor mai în vârstă, bărbații își pot asumă aceste responsabilități care până acum au fost asociate femeilor.

Este necesară educația în școli în spiritul egalității. Cu fii și fiicele noastre. Și în egală măsură în mediul familial, prin atribuirea de sarcini

Măsuri în Uniunea Europeană pentru egalitate și transparență salarială

Trebuie să există un registru public pentru a se cunoaște nivelurile salariale în anumite companii.

Este la fel de important să existe o serie de sancțiuni pentru cei care nu respectă egalitatea salarială între femei și bărbați. Sancțiuni ecoomice. Asta analizăm acum în Parlament, pentru a putea impune acest gen de sactiuni.

Unde există o încălcare a legii, angajatul va avea dreptul să ceară despăgubiri pentru inegalități salariale.  Dacă se dovedește că a există o discriminare salarială pe baza diferenței de sex, trebuie să existe o penalizare. O compensație pentru salariată.

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close