Antena 3 CNN Be EU Discuții în Comisia Europeană pe final de an: Combaterea spălării de bani și libertatea jurnaliștilor

Discuții în Comisia Europeană pe final de an: Combaterea spălării de bani și libertatea jurnaliștilor

Săptămâna aceasta se pun la punct detaliile finale ale celor mai controversate proiecte dezbătute de parlamentarii europeni: felul în care se va combate spălarea de bani și protejarea libertăţii jurnaliștilor.

Discuții în Comisia Europeană pe final de an: Combaterea spălării de bani și libertatea jurnaliștilor
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Georgiana Adam    |    12 Dec 2023   •   18:25

Legat de combaterea spălării de bani, europarlamentarul Ramona Strugariu a explicat ce presupune acest proiect.

”Sunt trei propuneri legislative. Prima vizează crearea unei autorități europene privind prevenirea și combaterea spălării de bani. Asta e o chestiune pe care noi o discutăm de foarte multă vreme, știm că nu era suficient cadrul creat de Comisie și că am avut sistematic probleme cu felul în care respectă statele membre directivele existente.

Acum, în sfârșit, avem o autoritate, care va face monitorizare, supervizare, care va avea niște atribuții directe în acest sens. Este și cel mai avansat dintre aceste dosare și chiar încercăm să concluzionăm politic astăzi, la noapte, mâine dimineață, cine știe când, în așa fel încât să mai rămână niște detalii care se pot finisa la nivel tehnic”, a declarat Ramona Strugariu, la Be EU.

Odată cu finalizarea primei propuneri legislative, ”avem un regulament cu privire la combaterea spălării de bani și el vizează în special mediul privat. Adică sectorul financiar care are obligații de raportare și sunt și elemente și entități din sectorul financiar pe care le vizăm și astea sunt prevederi care nu sunt doar într-o propunere, ci în mai multe propuneri legislative”, explică europarlamentarul român.

Totodată, Ramona Strugariu subliniază că obligațiile de respectare trebuie raportate.

”Mai mult decât atât, introducem prevederi noi cu privire la felul în care autoritățile de aplicare a legii la rândul lor monitorizează și interacționează.

E vorba despre un cadru unitar, despre o abordare bazată pe risc, pe niște evaluări de risc care îți spun ție că e cazul să acționezi mai serios și mai aplicat, și poate cu măsuri mai complexe, unde e cazul să păstrezi niște norme minime, dar totuși permițând sectorului să respire”, precizează Strugariu.

Cât despre propunerile legate de libertatea presei, europarlamentarul român spune că aceasta este ”o propunere istorică”.

”E săptămâna in care închidem negocierile cu privire la actul european pentru libertatea presei, care, în sine, este o propunere istorică. Deci e o moștenire importantă pe care o lasă acest mandat generațiilor care vor veni, în sensul de a crea un mediu sigur pentru libertatea presei și pentru libertatea de exprimare.

Vineri vom discuta și cele mai controversate chestiuni cu privire la protecția jurnaliștilor, și anume protecția surselor jurnalistice, chestiunile legate de interceptări și spionaj”, mai spune Ramona Strugariu.

×
Parteneri
Primele imagini cu băiețelul din Gorj vândut de părinți în Germania
x close