Antena 3 CNN Campanii WikiLeaks Telegramă WikiLeaks: Guvernul român a ignorat criza

Telegramă WikiLeaks: Guvernul român a ignorat criza

Telegramă WikiLeaks: Guvernul român a ignorat criza
Sursa foto: Foto: Intact Images
29 Mar 2011   •   11:18

Guvernul român pledează umil pentru clemenţă în faţa FMI, scria în 2009, într-o notă către şefii săi de la Washington, actualul ambasador al Statelor Unite ale Americii la Bucureşti. Oficialii americani s-au arătat îngrijoraţi de situaţia economică a României, care părea că ignoră iminenta criză.

România se îndrepta într-o direcţie periculoasă în 2009, după măsurile hazardate ale guvernului Tăriceanu, aprecia ambasadorul american la Bucureşti, Mark Gitenstein, într-o telegramă către Departamentul de Stat al SUA. Potrivit Wikileaks, care citează telegramele americanilor, era previzibil că statul nu va putea achita nota de plată a măsurilor populiste şi nu-şi va putea respecta promisiunile făcute FMI şi populaţiei.

Guvernul din România, care arată ca o raţă şchioapă, pledează pentru indulgenţă din nou, argumentând că merită următoarea tranşă de bani doar pe baza unor obiective tehnice îndeplinite prin septembrie, recunoscând, în acelaşi timp, că nu poate duce la bun sfârşit reformele legislative majore promise în 2009”, se arată în telegramele WikiLeaks.

Tonul ambasadorului Gitenstein devenea tot mai acid, pe măsură ce România se cufunda în criză. Americanii veneau cu soluţiile lor, însă acestea erau ignorate.



Abia acum, în mijlocul unei crize, Guvernul României lucrează serios la obţinerea de fonduri pre şi post-aderare. (...) În loc să direcţioneze taxele fiscale către investiţiile de capital, oportunitatea politică, planificarea precară şi inerţia birocratică duc mai degrabă la sume mai mari de bani destinate consumului curent. În loc să reformeze sistemul de pensii, pensiile au fost ridicate”, se precizează în acelaşi document.

Gitenstein taxa întreaga clasă politică pentru impasul de luni de zile în care s-a aflat reforma ţării. Şi preşedintele Traian Băsescu apare în multe din documentele Wikileaks. Se vorbeşte despre întâlnirea sa cu directorul FBI, sau despre suspendarea de la Cotroceni. În acelaşi an, Traian Basescu îi cerea personal lui Barak Obama să trimită Romaniei un milion de doze de vaccin A1N1, necesare în criza gripei aviare.

Ambasada SUA la Bucureşti a refuzat să comenteze notele Wikileaks. Ambasada SUA susţine că nu se poate pronunţa asupra autenticităţii nici unui document oferit presei de WikiLeaks.

 

×
Subiecte în articol: guvern wikileaks criza
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close