Antena 3 CNN Campanii WikiLeaks WikiLeaks: Traian Băsescu vrea numai avioane americane pentru armata română

WikiLeaks: Traian Băsescu vrea numai avioane americane pentru armata română

 WikiLeaks: Traian Băsescu vrea numai avioane americane pentru armata română
Sursa foto: Foto:aviationexplorer.com
28 Mar 2011   •   09:45
În rapoartele Wikileaks se găsesc şi informaţii despre achiziţionarea avioanelor de luptă de către România. Traian Băsescu i-ar fi spus ambasadorului Statelor Unite că ţara noastră nu va cumpăra avioane de luptă europene, cât va fi el preşedinte. Guvernul Tăriceanu încerca să impună achiziţionarea de avioane europene, în timp ce Mircea Geoană susţinea tot cumpărarea de F-16, deşi în public îl contrazicea pe Traian Băsescu, se arată în aceleaşi note.

Ambasada Statelor Unite a trimis o telegramă în care este descrisă o discuţie dintre Traian Băsescu şi ambasadorul Nicholas Taubman, din 5 iunie 2007. Şeful statului l-a asigurat pe reprezentantul SUA că atât timp cât va ocupa fotoliul prezidenţial, armata română nu va cumpăra niciun avion de vanatoare european.

"Presedintele român a spus imediat că ştia despre curentul de opinie din guvernul Tăriceanu care favoriza un avion de vânătoare european în locul scenariului F-16 / JSF pe care Băsescu şi fostul ministru al Apărării Sorin Frunzăverde l-au susţinut puternic. Băsescu a spus că ştie ce încearcă să facă "europenii" şi actualul guvern, dar că atât timp cât va fi preşedinte nu va avea loc alegerea unui avion de vânătoare european" se arată în telegrama WikiLeaks.

Traian Băsescu i-a spus ambasadorului american că îi va ordona şefului Statului Major să repună în discuţie cumpărarea avioanelor americane.

În acelaşi an, o altă telegramă exprimă temeririle că ministrului Apărării de la acea data, Teodor Meleşcanu, încerca să să determine Executivul să achiziţioneze avioane de luptă europene.

Peste 2 ani, 26 februarie 2009, disputa dintre Mircea Geoana si Ministrul Apararii Stănişoară pe tema cumpărării de avioane de vânătoare a fost doar un exerciţiu de “imagine politică”, se mai arată în telegrame.
 

×
Subiecte în articol: avion wikileaks
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close