Antena 3 CNN Coronavirus O mie de români s-au infectat cu COVID-19 după vaccin. O singură persoană a dezvoltat o formă severă

O mie de români s-au infectat cu COVID-19 după vaccin. O singură persoană a dezvoltat o formă severă

Circa o mie de persoane, din cele peste 700.000 care au fost imunizate în urma vaccinului, au fost infectate cu SARS-CoV-2, iar un singur caz a dezvoltat o formă severă, conform coordonatorului campanie de vaccinare din România, Valeriu Gheorghiță.

O mie de români s-au infectat cu COVID-19 după vaccin. O singură persoană a dezvoltat o formă severă
Sursa foto: Hepta
de Mia Lungu    |    22 Mar 2021   •   18:05

„Avem studii care ne arată o reducere semnificativă a ratei de infecţie asimptomatică şi de asemenea reducerea transmiterii, chiar dacă şi în România noi facem evaluări periodice a numărului de persoane care sunt diagnosticate cu Sars-CoV-2 după vaccinare, atât după prima doză, cât şi după cea de-a doua doză, procentul este semnificativ redus.

Vorbim de circa o mie de persoane care au fost diagnosticate cu infecţie Sars-CoV-2 din peste 700.000 de persoane vaccinate cu două doze, ceea ce înseamnă foarte puţin comparativ cu populaţia nevaccinată, ţinând cont şi de faptul că cei care sunt diagnosticaţi în marea lor majoritate au infecţii asimptomatice”, a declarat Valeriu Gheorghiţă la Digi 24.

Valeriu Gheorghiță: În toate aceste cazuri se impune secvenţierea tulpinii respective

„Există un singur caz, din Ilfov dacă nu mă înşel, care avea istoric de vaccinare cu două doze şi a dezvoltat o formă severă. În toate aceste cazuri se impune obligatoriu secvenţierea tulpinii respective, în primul rând să vedem dacă este tulpina obişnuită, dacă este tulpina britanică sau dacă este un alt tip de tulpină la care vaccinul nu a dezvoltat un răspuns imun suficient de ridicat ca să ne protejeze de formele severe, dar mai sunt şi alte motive pentru care nu avem protecţie 100%”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

Valeriu Gheorghiță a vorbit și despre determinarea nivelului de anticorpi formați după vaccinare. Medicul a spus că momentan nu există un demers național de măsurare a acestora, dar cel mai probabil se va lua în calcul și acest lucru.

În plus, deocamdată nu există o metodă de determinare standardizată, și a explicat de ce numărul de anticorpi diferă de la o persoană la alta, sau de ce numărul acestora este mai mic după rapel, decât după prima imunizare, în cazul aceleiași persoane.

„În momentul de față, testele nu sunt standardizate. Avem persoane care au avut rezultate de mii ca nivel de anticorpi, și alte persoane care au zeci sau sute. Sunt metode diferite, nu există o standardizare a rezultatelor", a mai spus acesta.

 

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close