Antena 3 CNN Coronavirus Nelu Tătaru, despre testarea bucureștenilor: Ministerul Sănătății nu își asumă. Testarea în masă, fără noimă

Nelu Tătaru, despre testarea bucureștenilor: Ministerul Sănătății nu își asumă. Testarea în masă, fără noimă

Proiectul care presupune testarea unui eșantion al populației Bucureștiului nu este asumat de Ministerul Sănătății, ci de Primăria Capitalei și de Institutul Matei Balș și nu are deocamdată avizul ministerului, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, care a ținut să se distanțeze de metoda de testare folosită în acest studiu epidemiologic.

Nelu Tătaru, despre testarea bucureștenilor: Ministerul Sănătății nu își asumă. Testarea în masă, fără noimă
Sursa foto: Gov.ro
de M.Z.    |    29 Mar 2020   •   11:59

„Noi ca minister avem o serie de testări pe care le facem după un algoritm, după o anchetă epidemiologică pe care încercăm să o extindem la fiecare caz nou apărut, precum și la contacții acestora. Institutul Național de Sănătate Publică, precum și Institutul Matei Balș pot face studii epidemiologice în context de pandemie, pentru a putea previziona sau a preveni eventuale efecte negative”, a arătat Nelu Tătaru, potrivit digi24.ro.

Ministrul a spus că nu știe cine va cumpăra testele pentru acest studiu, dar bănuiește că este vorba de Primăria Capitalei. În niciun caz nu vor fi folosiți bani din bugetul Ministerului Sănătății, a punctat Nelu Tătaru.

Ministrul dă de înțeles că se teme că populația, în urma unor eventuale teste rapide care ar ieși negative la coronavirus - teste a căror fiabilitate este oricum mai mică decât a celor făcute cu aparate Real Time PCR - , se va relaxa și își va slăbi vigilența în privința protecției față de virus.

„Avem în vedere că o testare trebuie să existe în condițiile unei anchete epidemiologice, nu o testare în masă, fără noimă. Sunt testate anumite categorii, sunt izolate anumite categorii, vor urma ca anumite categorii din izolare să poată reveni mai devreme în societate, când avem două teste negative - implicit mă refer la cadrele medicale -, dar trebuie să înțeleagă toată lumea că aceste testări sau un rezultat negativ nu poate înlocui o izolare, nu pot înlocui niște măsuri de precauție, precum nu pot înlocui la un moment dat nici acea distanțare socială pe care ne-am impus-o și restricțiile pe care le vedem”, a subliniat ministrul Nelu Tătaru. 

Autorităţile pregătesc o nouă Ordonanţă militară. Ce măsuri ar putea fi impuse

Încă din seara în care fostul ministru Victor Costache făcuse anunțul că va fi testată toată populația Bucureștiului, printr-o metodă door-to-door, Nelu Tătaru, pe atunci secretar de stat în Ministerul Sănătății, s-a ferit să susțină fățiș declarațiile șefului său de atunci, care între timp a și demisionat. 

Bilanţ: 37 de români au murit infectați cu coronavirus

Grupul de Comunicare Strategică al Guvernului a anunțat, noaptea trecută, că numărul românilor morți din cauza coronavirus a ajuns la 37, după ce alte trei cazuri au fost confirmate de la ultima raportare oficială.

Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, unul dintre ultimii români morți de coronavirus este un tânăr de 39 de ani, internat la spitalul din Țăndărei și care nu avea alte boli.

Niciunul dintre decedați nu a avut istoric de călătorie și nici contact cunoscut cu caz confirmat, se arată într-o informare a Guvernului.

 

×
Subiecte în articol: testare coronavirus
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close