Antena 3 CNN Coronavirus Testare națională anti COVID-19. Anunțul făcut de Alexandru Rafila

Testare națională anti COVID-19. Anunțul făcut de Alexandru Rafila

Președintele Societății Române de Microbiologie (SRM), profesorul Alexandru Rafila, a declarat că autoritățile vor demara un studiu național, în cadrul căruia vor fi testate pentru COVID-19 30.000 de persoane.

Testare națională anti COVID-19. Anunțul făcut de Alexandru Rafila
Sursa foto: Hepta
15 Mai 2020   •   08:00

Președintele Societății Române de Microbiologie (SRM), profesorul Alexandru Rafila, a făcut bilanţul celor două luni în care românii au fost ţinuţi în case de epidemia de coronavirus. Reputatul specialist a subliniat că autorităţile trebuie să comunice unitar în astfel de situaţii şi că rolul acestora este să linistească polulaţia, nu să o panicheze. Mai mult, profesorul universitar a demitizat anumite percepţii legate de această epidemie.

„Primul lucru pe care l-am învăţat este că trebuie să fim precauţi când facem declaraţii. Mai ales dacă suntem pesoane care au impact asupra publicului, să nu facem predicții, să dăm sentinţe pentru că vorbim despre o boală pe care nu o cunoaştem. Astfel generăm aversiune şi lipsă de încredere. Rolul nostru este invers, adică să oferim informaţii credibile şi care să se dovedească, în timp, adevărate. S-au schimbat anumite lucruri, inclusiv evoluţia recomandărilor. (…) Am ajuns să considerăm că dacă toată lumea ar purta masca, virusul ar dispărea. Să ne aducem aminte de teama răspândirii virusului prin intermediul obiectelor venite din China sau Italia. Ieri am avut o discuţie cu reprezentanţii unei mari companii, care m-au rugat să îi sfătuiesc legat de reluarea activităţii. În România a fost vehiculată informaţia că aerul condiționat ar putea să ducă la răspândirea infecției. Se gândeau ca lucrătorii să poarte mască, iar instalaţia de aer condiţionat să fie oprită. Le-am explicat că activitatea ar fi durat maxim o oră”, a spus profesorul Rafila.

Medicul a subliniat că s-au făcut demersurile necesare, împreună cu specialişti de de la OMS, pentru a începe testarea populaţiei.

„Studiul se va face începând cu luna iunie. Am discutat cu experţi de la OMS şi Centrul European de control al bolilor. Metodologia este cea recomandată de ei. Vom face un studiu cross secţional, în care alegem un eşantion semnificativ la nivel național şi regional. Va include circa 30.000 de persoane din toată țara, pe 9 grupe de vârstă, pe intervale de câte 10 ani. Un eşantion dintr-un judeţ mediu din România, care are 450 de mii de locuitori, va trebui să înroleze circa 700 de pacienţi din aceste grupe de vârstă”, a mai spus specialistul.

Alexandru Rafila a subliniat că, în ciuda relaxării anumitor reguli de către autorităţi, populaţia trebuie fie responsabilă şi să respecte în continuare norme de protecţie, pentru ca epidemia să fie oprită.

Sursă: Mediafax

×
Subiecte în articol: testare coronavirus
Parteneri
Horoscop 8 iunie 2023. Racii trec printr-o despărţire
x close