Antena 3 CNN Coronavirus Primul tomograf care depistează pe loc COVID-19 a ajuns la Institutul Matei Balș din Capitală

Primul tomograf care depistează pe loc COVID-19 a ajuns la Institutul Matei Balș din Capitală

Primul computer tomograf care depistează pe loc COVID-19 a ajuns în dotarea Institutului Național „Matei Balș”, iar altul va fi montat la Centrul Medical Caraiman din București.

Primul tomograf care depistează pe loc COVID-19 a ajuns la Institutul Matei Balș din Capitală
Sursa foto: Antena 3
07 Mai 2020   •   13:16

Aparatul în valoare de aproape un milion de euro a fost achiziționat de Primăria Sectorului 1 al Capitalei.

Adrian Streinu Cercel, managerul  Institutului Național „Matei Balș”, spune că acest computer tomograf reduce foarte mult timpul în care se ia decizia terapeutică.

„Acest computer tomograf mobil ne este deosebit de util pentru screening. În momentul în care pacientul cu COVID sau cu afectare de SARS-COV-2 intră în institut, primul lucru pe care îl va face este să treacă pe lângă această unitate, i se va face investigația de rigoare, după care ajunge pe secție. Ce este important este că acest instrument ne dă o idee încă de la început încotro va merge pacientul din punct de vedere clinic, ceea ce scurtează mult timpii de așteptare din punctul de vedere al luării deciziei terapeutice. Avem specialiști foarte buni care se pricep la CT, de luni el va intra în utilizare continuă.

„Aparatul îți dă o imagine. Se cheamă plămân mozaic. Acea imagine este una caracteristică. Dacă nu dă acea imagine, atunci prognosticul pacientului estenet mai bun. Dacă are acea imagine știm unde să îl ducem, pe o altă secție, în așa fel încât să îi acordăm încă de la încept sprijinul de care are nevoie ca să nu ajungă să aibă leziuni severe”, a spus prof. Streinu Cercel.

Computerul tomograf, în valoare de aproape un milion de euro, a fost cumpărat de Primăria Sectorului 1, potrivit primarului Ionel Tudorache.

„Am vorbit cu domnul profesor Streinu-Cercel și am întrebat dacă putem cumpăra acest CT și a spus că este foarte bun, dar să fie folosit de Institutul Matei Balș. Așa am luat decizia să îl achiziționăm și să îl exploateze specialiștii INMB. Consider că a fost o investiție bună pentru bucureșteni, pentru că locuitorii sectorului 1 și cred că și pentru alți locuitori din această țară, care vor beneficia de acest computer tomograf, cu acest soft special. Este primul din România”, a spus edilul.

Sursă: Mediafax
×
Subiecte în articol: tomograf Institutul Matei Balș
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close