Antena 3 CNN Coronavirus Valeriu Gheorghiţă, despre opţiunile medicilor de familie care vor începe să vaccineze din 4 mai

Valeriu Gheorghiţă, despre opţiunile medicilor de familie care vor începe să vaccineze din 4 mai

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, anunță ca începând cu 4 mai, aproximativ o treime dintre medicii de familie vor intra în campania naţională de vaccinare.

Valeriu Gheorghiţă, despre opţiunile medicilor de familie care vor începe să vaccineze din 4 mai
Sursa foto: Agerpres
de Claudia Popovici    |    22 Apr 2021   •   23:37

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță a precizat că toată infrastructura este pregătită. Sunt circa 3.080 de medici de familie, aproximativ o treime, pentru că mare parte dintre medicii de familie sunt deja implicați în centrele de vaccinare care deja funcționează.

„Medicii de familie vor începe sa vaccineze pe 4 mai. Toată infrastructura logistica este deja stabilita, medicii de familie au fost identificați. Vorbim de circa 3.080 de medici de familie, aproximativ o treime, sunt circa 10.700 de medici la nivel național in contract cu Casa Națională de asigurări de Sănătate, însă sa știți ca mare parte dintre medicii de familie sunt implicați in centrele de vaccinare care deja funcționează.

Este foarte dificil sa vaccinezi şi în cabinetul propriu, să fii şi în centrele de vaccinare fixe, să ai grijă şi de ceilalți pacienți pe care îi ai în lista şi în îngrijire, să asiguri asistență medicală primară, este un efort deosebit", a declarat Valeriu Gheorghiță, joi seara, la Digi24.

Referitor la dozele de vaccin, Valeriu Gheorghiţă a spus că înțelege reticența pentru că sunt flacoane multidoză, există acest risc să irosești doze.

„Sigur ca la început ai o reticentă, pentru ca nu știi despre ce e vorba, sunt flacoane multidoza, exista acest risc sa irosești doze. Noi le-am transmis colegilor ca nu e nicio problema daca din 10 doze vei folosi doar 9 si o doza se irosește.

Sigur ca printr-o planificare a dozelor putem reduce acest risc de irosire a dozelor, dar asta nu este un motiv sa nu demaram vaccinarea", a explicat Valeriu Gheorghiţă.

Vor fi utilizate trei tipuri de vaccin în cabinetele medicilor de familie: Moderna, Johnson&Johnson şi, într-o proporție redusă, AstraZeneca.

"Avem mai multe optiuni, sunt trei optiuni pe masa: vaccinul de la compania AstraZeneca, vaccinul de la Johnson&Johnson si vaccinul de la compania Moderna, insa vom demara foarte probabil cu vaccin de la Johnson&Johnson si vaccin de la Moderna.

Vaccin de la AstraZeneca atata timp cat vom avea medici de familie care vor solicita si acest tip de vaccin il vom da, insa nu vrem sa insistam in momentul de fata, sa distribuim sa incepem cu vaccinul de la AstraZeneca pentru care in momentul acesta nu exista o dorinta foarte mare si imi doresc ca acest demers sa fie unul de succes si nu sa batem pasul pe loc", a mai adaugat medicul Valeriu Gheorghiţă.

×
Parteneri
Perioada care nu va mai fi luată în calcul la pensii
x close