Antena 3 CNN Economic Banci Baronii de pe Wall Street recunosc că au greşit, dar îşi apără primele

Baronii de pe Wall Street recunosc că au greşit, dar îşi apără primele

Baronii de pe Wall Street recunosc că au greşit, dar îşi apără primele
Sursa foto: wall street
14 Ian 2010   •   01:50

i de la cele mai mari bănci pe Wall Street au recunoscut eşecuri pe scară largă în faţa comisiei SUA ce anchetează criza financiară. Cum rata şomajului a ajuns la un record al ultimilor 26 de ani, furia publică creşte în legătură cu costul plătit de contribuabili şi bonusurilor imense pentru bancheri.
Directorii de top au recunoscut greşelile în managerierea riscului, dar şi-au apărat primele lor şi au cerut schimbări din regulament mai modeste.
Audierile au avut loc înainte ca preşedintele Barack Obama, care a fost deosebit de critic în legătură cu bonusurile şi căuta să introducă reglementări financiare mai dure, doreşte să recupereze 120 miliarde de dolari din fondurile de salvare prin taxarea băncilor.
Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Robert Gibbs, a declarat reporterilor că scuze din partea liderilor de pe Wall Street "ar fi minimul la care se aşteaptă lumea."
La comisie au fost invitaţi să depună măturie preşedintele JPMorgan Chase, Jamie Dimon, preşedintele Bank of America - Brian Moynihan şi cel al Morgan Stanley,John Mack.
Creată de Congres, comisia este aşteptată să depună un raport până la 15 decembrie, după modelul Comisiei Pecora, care a anchetat prăbuşirea bursei în 1929 şi în urma căreia s-au produse nenumărate modificări.

Bancherii se pregătesc între timp de o taxă pe profit de 120 miliarde dolari. Administraţia speră ca aceasta va calma publicul american şi va mai umple din gazra neagră lăsată de ajutarea industriei bancare cu 700 miliarde dolari.


John Mack, şeful Morgan Stanley, a mărtutisti că banca de investiţii a mâncat ?propria prăjitură şi ne-am înecat cu ea,? în timp ce Jamie Dimon de la JP Morgan Chase a admis că banca a făcut greşeli.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Wall Street criza economica piata bancara
Parteneri
Cod galben de vreme rea pentru jumătate de țară
x close