Antena 3 CNN Economic Banci O taxă impusă băncilor din UE ar putea genera venituri de peste 50 miliarde de euro

O taxă impusă băncilor din UE ar putea genera venituri de peste 50 miliarde de euro

O taxă impusă băncilor din UE ar putea genera venituri de peste 50 miliarde de euro
Sursa foto: bancomat
07 Apr 2010   •   11:00

O taxă impusă băncilor la nivelul Uniunii Europene (UE), pentru ca acestea să suporte o parte din costurile crizei financiare, ar putea genera venituri substanţiale, de peste 50 de miliarde de euro, şi ar ameliora situaţia sistemului, potrivit unui studiu al Comisiei Europene (CE).
Taxarea băncilor din UE "ar putea genera venituri substanţiale, limitând, în acelaşi timp, comportamentul inadecvat al instituţiilor financiare", se arată în documentul publicat, marţi, de CE.

Studiul analizează diferitele proiecte de taxe discutate în Europa, pentru ca băncile să suporte o parte a costurilor de sprijinire a sistemului financiar sau a programelor de adaptare la schimbările climatice.

Miniştrii de Finanţe din UE vor dezbate într-o reuniune, la 16-17 aprilie, o poziţie comună pe acest subiect, înainte de a participa la următorul summit G20 programat pentru iunie, la Toronto.

Analiza UE include atât modele din Europa, cât şi planurile SUA de a institui o taxă pentru bănci.

Impozitul de 0,036%, aplicat în prezent în Suedia, ar genera circa 13 miliarde de euro în UE, în timp ce aplicarea ratei avută în vedere de executivul american, de 0,15%, ar produce venituri de peste 50 de miliarde de euro.

O altă variantă luată în calcul, perceperea unei taxe pe tranzacţiile financiare, ar aduce încasări de 20 de miliarde de euro în Europa.

Una din consecinţele majore ale introducerii unei astfel de taxe ar fi delocalizarea tranzacţiilor bancare în alte regiuni, determinând o scădere substanţială a veniturilor centrelor financiare importante.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: piata bancara sistemul bancar
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close