Antena 3 CNN Economic Banci Programul "Prima casă" pierde clienţi din cauza noilor norme impuse de BNR

Programul "Prima casă" pierde clienţi din cauza noilor norme impuse de BNR

Programul "Prima casă" pierde clienţi din cauza noilor norme impuse de BNR
Sursa foto: Foto: bankaccountsguide.net
de M.Z.    |    09 Ian 2012   •   23:06

"Prima casă" pierde clienţi din cauza noilor norme de creditare impuse de BNR. Mulţi dintre cei care se înscriau în program făceau un al doilea credit pentru a putea achita avansul. Acum, însă, se vor lovi de regulile stricte.

Pentru un apartament care costă 60.000 de euro, un cumpărător ar avea nevoie de un avans de 3.000 de euro. Persoana respectivă ar fi obligată să facă, de fapt, două credite: unul de nevoi personale - pentru avans şi împrumutul pentru Prima casă. În total, ar avea de dat 400 de euro pe lună băncilor. Potrivit noilor norme de creditare, salariul ei ar trebui să fie de cel puţin 900 de euro.

Nici varianta ratelor plătite direct la dezvoltator nu o ajută prea mult. Ratele se fac pe o perioadă de maximum doi ani de zile şi se plăteşte un avans de 12% şi o rată între 250 şi 400, plus diferenţa la sfârşitul perioadei.

"Aş spune că aproximativ 30% din clienţii care vin şi solicită au nevoie şi de un avans suplimentar şi solicită un credit de nevoi personale", a declarat Cristin Nae, şeful direcţiei de produse şi servicii din cadrul unei bănci.

Anul acesta, băncile mai au la dipoziţie fonduri de circa un miliard de euro pentru împrumuturile din cadrul programului Prima casă.

Creditul Prima casă reprezintă deja peste 80% din piaţa creditelor pentru achiziţia unei locuinţe şi noile restricţii impuse de BNR pentru obţinerea unui credit ipotecar îl face şi mai căutat.

"Cred că în prima parte a anului 2012 vom asista la o creştere a acestor credite acordate în programul Prima casă", consideră Cristian Nae.

Dacă banii se vor termina până la finele anului, programul ar putea fi reînnoit.

 

×
Subiecte în articol: prima casa clienti BNR reguli credite
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close