Antena 3 CNN Economic Banci UE vrea să elimine activele neperformante din băncile europene

UE vrea să elimine activele neperformante din băncile europene

UE vrea să elimine activele neperformante din băncile europene
Sursa foto: euro sign
11 Feb 2009   •   11:41

Miniştrii de Finanţei din UE au ajuns la un consens în privinţa modului de acţiune contra activelor toxice ale băncilor europene (active neperformante în balanţa contabilă), pentru a reactiva împrumuturile şi a stimula recuperarea economică.
Ministrul ceh de Finanţe, Miroslav Kalousek, a cărui ţară deţine preşedinţia UE, a declarat că miniştrii de Finanţe din UE au căzut de acord asupra coordonării în tratarea activelor toxice ale băncilor. El aprecia că transparenţa şi sprijinul public sunt necesare pentru că evaluarea acestor active este ?extrem de dificilă? şi presupune o ?muncă enormă?.
Comisarul european pentru politică monetară şi economică a UE, Joaquin Almunia, a declarat în cadrul conferinţei de presă de la Bruxelles, că forul său- Comisia Europeană va ?prezenta ghidul despre cum să fie evaluate şi abordate activele toxice în câteva săptămâni?.
El a precizat că vor exista o serie de instrumente din care membrii UE să aleagă cea care se potriveşte cel mai bine sectorului lor bancar, fiind necesară o flexibilitate deoarece situaţia diferă în fiecare stat membru. Printre schemele luate în considere se va număra şi exemplul Marii Britanii de a asigura activele neperformante. Eliminarea activelor toxice din actele băncilor le-ar îndepărta de posibile pierderi şi, drept urmare, va impulsiona împrumutul şi va restabili încrederea pieţei.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: piata bancara
Parteneri
Poliţist mort în prima zi de Paşte, la Galaţi
x close