Antena 3 CNN Economic Banci Unicredit nu iarta mai nimic pe piata finantarilor mari pentru companii: dupa Petrom, RCS sau Mechel, a aranjat un imprumut sindicalizat de 200 mil. dolari pentru Rompetrol

Unicredit nu iarta mai nimic pe piata finantarilor mari pentru companii: dupa Petrom, RCS sau Mechel, a aranjat un imprumut sindicalizat de 200 mil. dolari pentru Rompetrol

Unicredit nu iarta mai nimic pe piata finantarilor mari pentru companii: dupa Petrom, RCS sau Mechel, a aranjat un imprumut sindicalizat de 200 mil. dolari pentru Rompetrol
de Adrian Mirsanu    |    15 Mar 2012   •   15:13

Banca italiana UniCredit isi consolideaza pozitia de principal finantator pentru companiile din piata romaneasca, ultima tranzactie aranjata fiind cea a imprumutului sindicalizat de 200 mil. dolari catre grupul Rompetrol, proprietarul rafinariei Petromidia.


In ultimul an, bancherii de la Unicredit nu au ratat niciuna dintre marile finantari destinate companiilor de pe piata romaneasca, fie ca a fost vorba de compania petroliera Petrom care a tras un credit sindicalizat de 930 mil. euro, RCS & RDS cu doua credite sindicalizate in valoare de 206 mil. dolari, respectiv de 125 mil. euro sau o finantare de 100 mil. euro acordata impreuna cu ING Bank Romania catre grupul rusesc metalurgic Mechel.


Grupul Rompetrol, al doilea jucator de pe piata petroliera din Romania cu o cota de 25%, a anuntat ca a semnat pe 29 februarie un acord de imprumut sindicalizat cu maturitate pe cinci ani cu un sindicat de banci condus de Unicredit, imprumut garantat de catre compania kazaha de stat KazMunaiGaz, actionarul majoritar al Rompetrol.


Imprumutul a fost aranjat de KMG (KazMunaiGaz – n.r.) si Rompetrol, UniCredit fiind unicul coordonator al operatiunii, potrivit unui comunicat comun al Unicredit si Rompetrol.


Din sindicatul de banci fac parte UniCredit Bank Austria, Citibank, JP Morgan si Royal Bank of Scotland, care au participat ca book – runneri in tranzactie. Bancile au fost asistate de catre avocatii White & Case, in timp ce consultanta juridica a echipei Rompetrol – KazMunaiGaz a fost asigurata de catre Baker McKenzie. Banii sunt destinati acoperirii programului de investitii al grupului Rompetrol, care numai in acest an se ridica la un nivel estimate de 150 mil. dolari.


Comunicatul UniCredit si Rompetrol confirma astfel informatiile publicate in premiera de catre antena3.ro pe 5 decembrie 2011, conform carora grupul Rompetrol era in discutii cu cinci banci, printre care Unicredit si Citibank, pentru a contracta un imprumut sindicalizat de pana la 300 mil. dolari cu o maturitate de cinci ani.


“In discutia cu bancile, au fost mai multe scenarii privind imprumutul Rompetrol”, au declarat surse din piata. In final, a fost preferata varianta unui imprumut de 200 mil. dolari, garantat de compania – mama.



"Împrumutul reprezintă primul credit sindicalizat luat de Rompetrol în câţiva ani, după ce Kaz Munai Gaz a contractat cu succes un credit de 1 miliard de dolari în vara anului 2011. Tranzacţia marchează de asemenea primul împrumut sindicalizat luat în acest an de o companie românească", mai precizeaza comunicatul.


Rompetrol Group, proprietarul rafinariei Petromidia, are sediul la Amsterdam şi operaţiuni în 12 ţări, în principal România, Franţa şi Spania.

Privind la cele mai mari finantari acordate de catre banci companiilor de pe piata romaneasca in ultimul an se remarca sectorul petrolier, cel al telecomunicatiilor, respectiv industria de prelucrare.


Daca la o privire generala asupra economiei, creditarea ramane inghetata de la inceputul crizei in toamna anului 2008 si pana acum mai ales datorita situatiei din zona retail (persoane fizice) si a IMM-urilor, una din putinele zone dinamice pentru bancheri este sectorul companiilor mari (corporate). In ultimul an si jumatate, UniCredit si-a intarit profilul in piata finantarilor corporatiste, unde este in competitie cu nume precum Citibank, ING Bank, BRD sau Royal Bank of Scotland.


In bilantul Unicredit Tiriac Bank, filiala locala a bancii italiene, portofoliul creditelor pentru companii era la finele lunii noiembrie de peste 119 mld. lei (aproape 30 mld. euro), in crestere cu 12,4% fata de noiembrie 2010, in timp ce la creditele catre populatie avansul era de peste patru ori mai mic. Echipa UniCredit Tiriac Bank care se ocupa de finantarea companiilor mari este coordonata din mai 2010 de catre Ciprian Paltineanu, fost bancher la Credit Suisse.

CITESTE MAI MULTE PE FIN.RO





×
Subiecte în articol: UniCredit Rompetrol credit banci
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close