Antena 3 CNN Economic Biz News Burse Investitorii de la Bursă: Listarea BCR este complet compromisă şi SIF-urile sunt singurele care poartă răspunderea acestui eşec

Investitorii de la Bursă: Listarea BCR este complet compromisă şi SIF-urile sunt singurele care poartă răspunderea acestui eşec

Investitorii de la Bursă: Listarea BCR este complet compromisă şi SIF-urile sunt singurele care poartă răspunderea acestui eşec
de Catalin Ciocan    |    01 Sep 2011   •   11:02

Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC) atrage atentia ca in urma acordului incheiat de SIF-uri cu Erste Group in 2009, listarea BCR nu poate fi realizata la simpla cerere a SIF-urilor, intrucat Erste nu are o obligatie valabila de listare a bancii. 
 “Acordul dintre SIF-uri si Erste este lipsit de  valoare juridica, intrucat SIF-urile si Erste au  convenit o „amanare a listarii”, care, juridic, incalca clauzele 13.2 lit. c) .i h) din contractul de privatizare al  BCR. Amanarea listarii nu era posibila in lipsa consimtamantului AVAS, care nu este parte in acord, sau  in lipsa consimtamantului tuturor celorlalti actionari minoritari, in favoarea carora au fost prevazute clauzele de listare”, a declarat Dumitru Beze, presedintele AIPC.
 Potrivit contractului de privatizare, incheiat de AVAS cu Erste in anul 2005,  beneficiarii clauzelor de listare a BCR erau toti actionarii minoritari ai BCR si nu doar SIF-urile, astfel ca SIF-urile nu puteau dispune, impreuna cu Erste,  modificarea dreptului si a termenului de listare  prevazute prin contractul de privatizare in favoarea tuturor actionarilor minoritari ai BCR. In  conformitate cu prevederile contractului de privatizare, listarea BCR trebuia initiata pana in anul 2009, astfel ca, dupa aceasta data, dreptul de a cere listarea este prescris.
Acordul dintre SIF-uri si Erste contine, pe de alta parte, o serie de conditionari pentru listarea  BCR care permit “blocarea facila a listarii printr-un arbitrar bine premeditat”.
 Oficialii AIPC spun ca listarea bancii este lasata la aprecierea subiectiva a unor factori precum posibilitatea de a vinde la „un pret rezonabil” toate actiunile BCR care ar face obiectul ofertei publice de vanzare in cadrul listarii sau incheierea unui contract de consultanta intre BCR si firma de investitii internationala pentru evaluarea unei asemenea posibilitati.
“ Este  de observat ca termenul „rezonabil” este susceptibil de interminabile interpretari si ca BCR nici macar nu  este parte a acordului dintre SIF-uri si Erste. Astfel, BCR, controlata de Erste, poate oricand sa refuze  incheierea contractului respectiv de consultanta, cu efectul blocarii listarii”, atrage atentia Dumitru Beze. 
 “Pentru aceste motive, nu se poate trage decat concluzia ca fie SIF-urilor li s-a impus acest acord fara valoare juridica, fie ca SIF-urile au semnat acordul fara sa-l citeasca. In oricare dintre ipoteze, este regretabil ca SIF-urile, care pretindeau ca pot face posibila listarea BCR, au suprimat definitiv aceasta  listare prin incheierea unui acord din care nu transpar decat clauzele amagitoare .si interesul limitat al  SIF-urilor de a-si urmari propriul profit, cu ignorarea intereselor pietei de capital care le intemeiaza”, a adaugat acesta. 
Reprezentantii investitorilor de pe piata de capital considera ca, din aceasta cauza,  SIF-urile sunt singurele care poarta raspunderea acestui esec pentru intreaga piata de  capital.
“ Listarea BCR este astfel complet compromisa si depinde exclusiv de bunavointa EGB Ceps  Holding Ghmb, succesorul Erste, si de o eventuala interventie a statului roman, prin AVAS”, au concluzionat oficialii AIPC.

×
Subiecte în articol: SIF bursa esec BCR
Parteneri
Horoscop 29 septembrie 2023. Norocoşii zilei
x close