Antena 3 CNN Economic Biz News Business 80 de milioane euro datorie la UE din cauza incompetenţei APIA

80 de milioane euro datorie la UE din cauza incompetenţei APIA

80 de milioane euro datorie la UE din cauza incompetenţei APIA
Sursa foto: penalitati europene
09 Apr 2009   •   08:36

Deşi România ar trebui să fie o beneficiară netă a fondurilor UE pentru agricultură, incompetenţa conducerii Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) face ca statul român să fie nevoit să plătească penalităţi forului european.
Astfel, se estimează că întârzierea în acordarea plăţilor aferente anului 2007 ar putea costa 8,4 milioane euro. Iar alte 70 de milioane de euro ar putea consta în corecţii, dar cifrele finale vor fi cunoscute abia în octombrie.

Ministrul agriculturii, Ilie Sârbu, a precizat că foştii directori ai APIA ar trebui traşi la răspundere, prin returnarea salariilor primite, pentru neregulile din activitatea agenţiei. ?Au fost persoane care au avut salarii chiar şi de 10.000 sau 20.000 de lei. Dacă nu şi-au făcut treaba, este normal ca acei bani să fie restituiţi?, a declarat ministrul, citat de Evenimentul Zilei.

Cert este că ?prima penalizare care ne-a fost comunicată este de 8,4 miliane de euro şi este cauzată de întârzierile în efectuarea plăţilor aferente anului 2007 în perioada iulie - 15 octombrie 2008. Ne aşteptăm ca în perioada următoare să mai vină şi alte penalităţi. Pentru plăţile efectuate după 15 octombrie, penalităţile vor fi de 100%, în sensul că toţi banii daţi fermierilor vor fi acoperiţi de la buget?, a spus Daniel Constantin, noul director general al APIA.

Dintre toţi cei cărora li s-a cerut demisia 15 au rămas încă în funcţie, spune ministrul Sârbu. Potrivit acestuia, sunt şanse pentru intentarea de procese, dar nu ar avea fundament. ?Eu atunci am cerut demisia nu i-am concediat efectiv. Nu cred că sunt procese din cauza faptului că în momentul în care le-am cerut demisia şi am spus că de astăzi vă consider demişi, noi n-am făcut o procedură de demitere. Şi cei mai mulţi dintre ei au înţeles că era o demisie de onoare şi au plecat?, a spus Sârbu.

Nu suntem singuri în această problemă agricolă. Pentru neverificarea corectă a suprafeţelor agricole, Italia a primit o corecţie de 145 milioane de euro, iar Grecia trebuie să returneze 127,7 milioane de euro, pentru slabul control al suprafeţelor arabile.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: APIA Ministerul Agriculturii Ilie Sarbu
Parteneri
Motorina, o nouă ieftinire înainte de weekend
x close