Carnea de miel este cu 50% mai scumpă decât ar trebui să fie în perioada Paştelui

09 Apr 2009   •   10:14
Carnea de miel este cu 50% mai scumpă decât ar trebui să fie în perioada Paştelui 
carne de miel

Carnea de miel este cu 50% mai scumpă decât ar trebui să fie în perioada Paştelui, din cauza taxelor care depăşesc 20% din valoarea produsului, a anunţat, miercuri, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Agricultură, Alimentaţie, Tutun, Domenii şi Servicii Conexe (AGROSTAR).

Astfel, potrivit AGROSTAR, taxele aplicate procesatorilor şi intermediarilor cu privire la sacrificarea mieilor pentru Paşte sunt aberante. Procesatorii cumpără carnea de miel cu 8-10 lei pe kilogram, iar taxele de sacrificare impuse crescătorilor de oi de către procesatori (abatoare, puncte de tăiere sau carmangerii) ajung la aproximativ 18 lei/kg. Pe lângă aceste taxe, Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor aplică o taxă de 6 lei pe cap de animal.

Taxele depăşesc, astfel, 20% din valoarea cărnii de miel, crescătorii de ovine având pierderi foarte mari, din această cauză, mulţi dintre ei abandonând activitatea.

De asemenea, aceste taxe cresc artificial preţul la aproximativ 20 de lei/kilogram de carne de miel pentru consumator.

Federaţia AGROSTAR solicită de urgenţă intervenţia Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru a elimina taxele care îi determină pe crescătorii de animale să renunţe la această activitate.
Antena3.ro

Parteneri
x close