Antena 3 CNN Economic Biz News Ilie Sârbu şi-a fixat ca prioritate reluarea programului SAPARD

Ilie Sârbu şi-a fixat ca prioritate reluarea programului SAPARD

Ilie Sârbu şi-a fixat ca prioritate reluarea programului SAPARD
24 Dec 2008   •   02:46

Reluarea programului Sapard - blocat la această oră - şi a plăţilor este o primă urgenţă la Ministerul Agriculturii, a declarat noul ministru al Agriculturii, Ilie Sârbu.
'Am vorbit cu Dacian Cioloş şi mi-a spus că au fost făcute demersurile pentru deblocarea Programului Sapard şi de aceea cred că reluarea plăţilor este o primă urgenţă', a spus Sârbu, citat de Agerpress.
De asemenea, în urma întâlnirii cu directorii din MADR, noul şef de la Agricultură a spus că Agenţia de Plăţi a primit rambursarea de 550 milioane euro de la Comisia Europeană pentru plăţile efectuate în contul anului 2007.
Potrivit fostului ministru al Agriculturii, Dacian Cioloş, plăţile pentru 2008 ar putea începe în februarie, înainte de înfiinţarea culturilor de primăvară, pentru că APIA mai are de controlat încă 50.000 de hectare din 700.000 hectare, dar acestea se află în zonele de munte, fiind mai greu accesibile.
Printre obiective, Sârbu a mai menţionat şi alocarea unor forme diferite de subvenţii, în teritoriu, pe tipuri de fermă, mai ales pentru a schimba ceva în viaţa satului.
'Vrem să schimbăm ceva în viaţa satului, să aducem tineri şi investitori la sat, să creăm locuri de muncă şi să echilibrăm balanţa comercială. Trebuie să vedem ce nişă de piaţă găsim, pe Federaţia Rusă şi China pentru reducerea deficitului cu produse agroalimentare', a mai spus Sârbu.
Ilie Sârbu a promis că va face schimbări în minister, în condiţiile în care l-a mai condus şi în perioada guvernării Năstase, iar alţi patru ani a fost în comisia de specialitate din Senat. El consideră că ar fi un deazstru să nu fie în stare să modifice lucrurile.
Ministrul a arătat că unele agenţii din subordine precum Agenţia Domeniilor Statului (ADS) sau Agenţia de Consultanţă (ANCA) vor fi desfiinţate sau atribuţiile preluate la nivel local. 'ADS se transferă cu sume cu tot la judeţe, pentru că urmărirea contractelor de privatizare se face mai uşor în zona judeţului respectiv decât de la Bucureşti', a arătat Ilie Sârbu.
Antena3.ro

×
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close