Antena 3 CNN Economic Biz News Leul bate RECORD după record. Veste EXCELENTĂ pentru cei care au rate în euro

Leul bate RECORD după record. Veste EXCELENTĂ pentru cei care au rate în euro

Leul bate RECORD după record. Veste EXCELENTĂ pentru cei care au rate în euro
de O.P.    |    13 Iun 2014   •   05:59

 Leul bate record după record. A ajuns la cea mai bună cotaţie faţă de euro din ultimele 10 luni. Cei mai bucuroşi sunt clienţii băncilor care au luat credite în euro pentru că plătesc rate mai mici.

Cursul de referinţă anunţat de Banca Naţională a României a ajuns la 4,39 lei pentru un euro, valoarea minimă a ultimelor 10 luni şi jumătate. Moneda naţională mai are 5 bani până să ajungă la nivelul record de acum un an, de 4,34 de lei pentru un euro.

Din august pînă în decembrie 2013, moneda europeană a oscilat între 4,41 şi 4,46 lei. La începutul acestui an, cursul leu-euro a crescut rapid. Pe 14 ianuarie 2014 a fost atinsă cotaţia maximă a ultimului an: 4,54 lei. Faţă de această cotaţie, cursul actual este cu 3% mai mare.

Cel mai bun curs leu-euro din istorie a fost înregistrat pe 2 iulie 2007: 3,11 lei. Iar cel mai slab, 5 ani mai târziu: pe 24 iulie 2012, euro atingea valoarea de 4.63 lei. Diferenţa dintre cele două cotaţii istorice este de 33 la sută.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu a declarat recent că aprecierea din ultima perioadă a monedei naţionale se datorează în mare parte intrărilor de capital din Rusia sau Ucraina, nefiind justificată de evoluţia economiei. O altă cauză pentru aprecierea monedei naţionale este faptul că investitorii internaţionali sunt atraşi de dobânzile mari oferite de ţara noastră şi cumpără lei pentru a-i plasa în titlurile de stat.

×
Subiecte în articol: curs leu euro curs valutar
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close