Antena 3 CNN Economic Cea mai mare despăgubire RCA plătită în anul 2023, de asigurătorii români

Cea mai mare despăgubire RCA plătită în anul 2023, de asigurătorii români

A fost plătită cea mai mare despăgubire în baza unei poliţe RCA din anul 2023, de către asigurătorii din România.

Cea mai mare despăgubire RCA plătită în anul 2023, de asigurătorii români
Sursa foto: Pixabay
de Georgiana Adam    |    09 Apr 2024   •   15:30

În total, valoarea primelor 10 despăgubiri plătite anul trecut a fost de aproape 35 de milioane lei, informează, marţi, Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR).

Potrivit UNSAR, dauna medie plătită în baza poliţelor RCA a crescut semnificativ în 2023, cu peste 8%, ajungând la valoarea de 10.750 lei, ceea ce echivalează cu aproximativ 2.150 euro.

"Asigurătorii au plătit anul trecut despăgubiri record în baza poliţelor RCA, de 4,2 miliarde lei. 

Acestor sume li se adaugă rezerve în valoare de 2,3 miliarde lei pentru daunele avizate (RBNS), dar şi 2,35 miliarde lei aferente daunelor neavizate (IBNR)", se menţionează în comunicatul UNSAR.

Fiecare dintre acestea a acoperit atât vătămări corporale, cât și daune materiale, potrivit unui raport al Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România.

Raportul ASF pentru anul 2023 arată că asigurătorii autorizaţi de Autoritate au plătit despăgubiri pentru aproximativ 292.000 dosare de daună. 

Acest număr nu include însă daunele avizate la sucursalele asigurătorilor din UE care prestează activităţi de asigurare în România pe baza dreptului de stabilire (FOE), nici la cele deschise la Fondul de Garantare a Asiguraţilor în urma falimentelor City Insurance şi Euroins, şi nici dosarele de daună care sunt deschise, dar se află în rezervă.

De altfel, aceste daune nu sunt incluse nici în calculul indicatorilor specifici precum rata daunei sau rata combinată care sunt prezentaţi în acelaşi raport, susţin reprezentanţii UNSAR.

Cea mai mare despăgubire a avut o valoare de peste un milion de euro şi a fost achitată pentru a acoperi prejudiciile rezultate dintr-un accident produs în Italia.

×
Subiecte în articol: RCA despagubire polita RCA accident
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close