Antena 3 CNN Economic Companii Plângere împotriva Visa şi MasterCard la CE pentru blocarea finanţării WikiLeaks

Plângere împotriva Visa şi MasterCard la CE pentru blocarea finanţării WikiLeaks

Plângere împotriva Visa şi MasterCard la CE pentru blocarea finanţării WikiLeaks
Sursa foto: Foto: ibtimes.com
14 Iul 2011   •   09:00

Societatea islandeză care colectează fonduri pentru site-ul WikiLeaks a trimis CE o plângere împotriva giganţilor din domeniul cardurilor bancare Visa şi MasterCard, pe care îi acuză de blocarea, de la sfârşitul lui 2010, a donaţiilor către acest site, a anunţat avocatul firmei, informează AFP.
   
"Plângerea a fost trimisă (prin curier) şi va fi depusă joi", a anunţat miercuri Svein Andri Sveinsson, avocat la Curtea Supremă a Islandei, care reprezintă societatea DataCell şi WikiLeaks.
   
Visa Europe şi MasterCard Europe sunt acuzate de comiterea a cinci încălcări ale reglementărilor europene în domeniul concurenţei, în special de "abuz de poziţie dominantă" şi de "discriminare a clienţilor", potrivit textului plângerii, de 17 pagini, trimisă autorităţilor europene.
   
În decembrie 2010, cele două societăţi au obţinut o blocare a transferurilor dinspre DataCell către WikiLeaks, producând site-ului pierderi în valoare de aproximativ 130.000 de euro, constând în donaţii zilnice, potrivit lui Sveinsson.
   
"Aceste societăţi de carduri bancare nu pot acţiona cum cred ele, din cauza cotelor enorme pe care le au pe piaţă. Regula fac afaceri cu cine vreau eu nu este valabilă şi pentru ele, deoarece, dacă ele refuză să lucreze cu cineva, îl elimină de pe piaţă", a insistat avocatul, subliniind că Visa şi MasterCard controlează împreună 95% din cardurile bancare din Uniunea Europeană (UE).
   
În plus, WikiLeaks nu este un site ilegal, ci "o instituţie media ca oricare alta", a adăugat el.
   

×
Subiecte în articol: carduri wikileaks Comisia Europeana
Parteneri
Vremea de Paște și 1 mai. ANM anunță când se încălzește
x close