Antena 3 CNN Economic Mircea Coşea, despre criza alimentară: "Timpul nu mai e în favoarea României. 70% din ceea ce mâncăm provine din import"

Mircea Coşea, despre criza alimentară: "Timpul nu mai e în favoarea României. 70% din ceea ce mâncăm provine din import"

Războiul creat de Rusia ameninţă securitatea alimentară în întreaga lume, avertizează Comisia Europeană. "Criza alimentară este deja evidentă, nu mai este doar o posibilitate ", spune Mircea Coşea, analist economic, care a făcut o serie de predicții sumbre pentru România.

Mircea Coşea, despre criza alimentară: "Timpul nu mai e în favoarea României. 70% din ceea ce mâncăm provine din import"
Sursa foto: Colaj pexels.com
de Claudia Popovici    |    23 Mar 2022   •   17:34

Agresiunea preşedintelui rus împotriva Ucrainei are consecințe dincolo de Europa.

"Deoarece nevoile umanitare sunt deja la cote maxime. Războiul creat de Kremlin ameninţă securitatea alimentară", spune Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, după ce a precizat că UE va contribui cu 2.5 miliarde de euro pentru a aborda penuria de alimente. 

Întrebat despre criza alimentară, Mircea Coşea, analist economic, a apreciat că România se află sub un semn de întrebare pentru că 70% din alimentele de bază provin din import. 

"Criza alimentară este deja evidentă, nu mai este doar o posibilitate. Are dreptate şi Comisia Europeană. 50% din exportul de ulei făcut de Ucraina mergea spre țările africane şi orientul apropiat, grâul, porumbul la fel. Deci criza alimentară începe să fie globală datorită acestui război. 

Din câte ştiu există la ministerul Agriculturii un program care să aibe în vedere stocurile pe perioada care vine.

Noi suntem singura ţară din zonă care are un excedent de cereale. Am devenit acum cel mai mare exportator de grâu din zona Mării Negre, dacă guvernul va decide să vândă acest excedent sau să-l stocheze pentru alte perioade.

Altfel România este sub un anumit semn de întrebare ca urmare a preţurilor care vor veni în România. Toate alimentele în lume cresc, iar România importă 70% din mâncare de fiecare zi.

Aşa se explică de ce cresc preţurile la anumite produse pe care noi am fi putut să le facem în ţară dacă le-am fi prelucrat", a explicat Mircea Coşea, analist economic, la Antena 3. 

 

 

×
Subiecte în articol: mircea cosea criza alimentara
Parteneri
E oficial: Reguli noi pentru românii care vor să își facă buletinul!
x close