Antena 3 Economic Peste 8.000 de angajaţi din România, disponibilizaţi. Ei vor primi plăţi compensatorii aproape patru ani

Peste 8.000 de angajaţi din România, disponibilizaţi. Ei vor primi plăţi compensatorii aproape patru ani

de Milena Niță    |    14 Iun 2021   •   15:19
Peste 8.000 de angajaţi din România, disponibilizaţi. Ei vor primi plăţi compensatorii aproape patru ani

Mai mult de 8.000 de angajați de la Complexurile Energetice Oltenia și Hunedoara vor fi disponibilizaţi, după cum arată un proiect de ordonanță de urgență pus în dezbatere de Ministerul Energiei. 

Mai exact, este vorba de 8.060 de salariați ai celor două complexuri, 264 de oameni de la Compania Națională a Uraniului și 30 de la Societatea Naţională de Închideri de Mine Valea Jiului, potrivit digi24.ro.

După cum arată proiectul, cei disponibilizaţi vor primi plăți compensatorii de aproape 916 milioane de lei, pentru o perioadă de până la patru ani. 

Virgil Popescu: Plățile, date pe o perioadă de 2-4 ani

De fapt, persoanele disponibilizate vor primi salariile pe care le aveau negociate în contractele de muncă, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

"Pentru companiile care sunt în insolvență, cum e CE Hunedoara sau pentru cele care nu pot plăti și demonstrează că nu au sursă de finanțare pentru plata acestor salarii compensatorii, mă refer la Compania Națională a Uraniului, le suportăm de la bugetul Ministerului Energiei, din sursele pe care le avem la dispoziție sau din sursele pentru proiectele de reducere a emisiei de dioxid de carbon, pentru că închiderea de mine înseamnă reducerea emisiilor.

Venim și cu venituri de completare, între 24 și 48 de luni pentru toți cei care au minimum trei ani vechime. 

Popescu: Dacă oamenii își găsesc serviciu în această perioadă, vor primi o bonificație

Aceste plăți vor fi date pe toată perioada cuprinsă între 24 și 48 de luni. Dacă oamenii își găsesc un loc de muncă în această perioadă, vor primi o bonificație pentru că își caută și găsesc loc de muncă și participă la cursuri de recalificare jumătate din această formă de venit.

Vorbim de sumele din contractele colective de muncă. La CE Hunedoara suma a fost actualizată din contractul colectiv din 2016 la cursul actual al leului, sunt 49.000 de lei salarii compensatorii", a explicat Virgil Popescu.

Cei disponibilizaţi vor primi plăţi compensatorii pentru că zona în care urmează să se facă disponibilizările este monoindustrială.
 

×
Subiecte în articol: disponibilizari mineri Oltenia

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close