Antena 3 CNN Economic Efectele secetei: Producția de porumb scade aproape la jumătate

Efectele secetei: Producția de porumb scade aproape la jumătate

Efectele secetei: Producția de porumb scade aproape la jumătate
Sursa foto: Foto: www.organicfacts.net
13 Noi 2015   •   18:37

Producția de porumb a României se va diminua în acest an cu circa 35-40% din cauza secetei, până la aproximativ 7 milioane de tone, de la peste 11 milioane de tone anul trecut, informează Ministerul Agriculturii, potrivit Agerpres.

 
Reducerea producţiei este prognozată în condiţiile în care, până la 10 noiembrie, suprafața recoltată depășește 98%, iar cantitatea obținută totalizează doar 6,97 milioane de tone.
 
Lucrările de recoltare a culturilor însămânțate în primăvară se află încă în desfășurare, specialiștii MADR estimând că acestea vor fi finalizate în cel mult două săptămâni.
 
Necesarul intern al României de porumb boabe se ridică la 4,5 milioane de tone.
 
În ceea ce privește recolta de semințe de floarea soarelui pentru consum și sămânță, datele MADR indică o producție de 1,53 milioane de tone pentru anul 2015, o medie de 1,5 tone la hectar, în scădere față de anul trecut când producția a depășit 2,1 milioane tone. 
 
La sfeclă de zahăr a fost recoltată o suprafață de 14.335 hectare (76% din totalul de 18.913 hectare), producția obținută fiind de 539.880 tone, în timp ce la soia boabe lucrările se apropie de final, ținând cont că au fost recoltate 115.582 hectare din cele 122.187 hectare însămânțate, iar producția se ridică la 178.199 tone până la 10 noiembrie.
 
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, declara la mijlocul lunii august că unele culturi însămânțate în toamna anului trecut, respectiv grâu și orz, nu au avut pierderi foarte mari din cauza secetei, fiind chiar ușor mai bune decât cele obținute în 2014.
 
Conform unui raport al Comisiei Europene (CE) din luna septembrie, producția de cereale a României va scădea cu 25,8% în 2015 față de anul trecut, mai mult decât estimau specialiștii CE în luna aprilie, România aflându-se în topul celor mai mari perdanți din acest an, cu o producție de cereale de numai 16,6 milioane de tone. 
 

×
Subiecte în articol: porumb seceta
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close