Antena 3 CNN Economic România are o producție de grâu de 7 ori mai mare decât pe vremea cand era numită ”grânarul Europei”

România are o producție de grâu de 7 ori mai mare decât pe vremea cand era numită ”grânarul Europei”

România are acum o producție de grâu de șapte ori mai mare decât în vremea când era supranumită ”grânarul Europei”. Producția estimată pentru anul 2021 depășește 4,75 tone/ hectar.

România are o producție de grâu de 7 ori mai mare decât pe vremea cand era numită ”grânarul Europei”
Sursa foto: Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Iul 2021   •   17:45

În anul 1938, după o secetă aprigă ce a acoperit întreaga Europa , producția medie de grâu a scăzut până la 300-400 de kilograme de grâu/ hectar. România producea atunci 700 de kilograme de grâu la hectar. 

În urma mai multor decizii la nivel guvernamental, România a ajuns să exporte surplusul producției de grâu, provocând astfel o criză care s-a resimțit imediat la nivel național, prin lipsa pâinii.

În anul 2021 producția estimată de grâu ajunge până la 4,75 tone/ hectar. Anul acesta, se anticipează ca producția la nivel național ar ajunge până la 10, 3 milioane de tone de grâu, conform Adevărul.

”Preţul grâului pentru recolta nouă a rămas ridicat în perioada februarie – mai 2021, indicaţiile noastre ferme au fost de vânzare a maxim 40% din potenţialul de recoltare.

Am înregistrat vârfuri de preţuri pentru recolta nouă pe o plajă între 212-216 euro pentru tona de grâu livrată în portul Constanţa”, declară Cezar Gheorghe, pentru Adevărul.

În 2018, respectiv 2019, în lunile iunie-iulie, preţul grâului era situat pe o plajă între 160-165 euro/tonă în portul Constanţa, cu mici variaţii.

„Ne aflăm deci într-un sezon foarte bun, bogat din punct de vedere al recoltelor. Însă trebuie totul apreciat şi estimat cu foarte mare atenţie, pentru a putea beneficia de context şi potenţial atunci când acesta se iveşte. România în 2021 este diametral opusă faţă de 2020”, conchide specialistul, conform Adevărul.

×
Subiecte în articol: grau productie mare
Parteneri
Perioada care se va lua în calcul la pensie. Anunțul ministrului Muncii
x close