Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Agricool Germania vrea să deschidă 10 ferme de porci, cu câte 100.000 de capete, în România, în timp ce producătorii români sunt la marginea prăpastiei din cauza pestei porcine

Germania vrea să deschidă 10 ferme de porci, cu câte 100.000 de capete, în România, în timp ce producătorii români sunt la marginea prăpastiei din cauza pestei porcine

Industria cărnii de porc din România a fost îngenunchiată de pesta porcină din ultimii ani. Țara noastră riscă să nu mai producă această materie. Cu toate acestea, Germaniei nu îi este frică, iar mai multe companii vor să investească în 10 ferme de porci, la noi în țară. Ministrul Agriculturii dă asigurări.

de Ioana Mircea    |    03 Feb 2024   •   10:39

Mai multe companii din Germania vor să-și mute producția, dar și procesarea cărnii de porc în România. Anunțul vine din partea ministrului Agriculturii, Florin Barbu.

Totul, în timp ce în tara noastră pesta porcina a făcut ravagii in ultimii ani. Pentru început, spune ministrul, o companie nemțească din sectorul zootehnic vrea să investească în 10 ferme de porci, cu câte 100.000 de capete fiecare.

Citește și: România ar putea rămâne fără carne de porc. Avertizările fermierilor: "Am spus că aici vom ajunge"

Producția de porc din România este în declin din 2017, atunci când s-a semnalat primul caz de pestă porcină din țară. Deși boala a afectat toate marile complexe industriale de la noi, se pare că România este interesantă pentru firmele din Germania.

Unul dintre principalii de producători de carne de porc din Europa vrea să mute afacerea aici. Compania și-a făcut și planul de afaceri, spune ministrul Florin Barbu.

Fermierii români nu văd deloc cu ochi buni această situație spunând că este o concurență neloială, din cauza faptului că subvențiile sunt mai mari în țările din vestul Europei și spun că nu vor face față acestei concurențe. Din 2017 și până în prezent au fost confirmate în România peste 6.600 de focare de pestă porcină. La începutul acestui an, mai erau 11 focare, dintre care 10 în gospodăriile populației și unul într-o exploatație comercială. Trendul este descendent.

Cu toate acestea, ministrul Agriculturii este încrezător și spune că în următorii 3 ani, România poate să devină cel mai mare procesator de carne de porc din sud-estul Europei.

×
Subiecte în articol: carne de porc ferme de porci Agricool
Parteneri
ANM anunţă prognoza meteo pentru Săptămâna Mare
x close