Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Decisiv ANRE, sfaturi utile pentru facturi la energie mai mici

ANRE, sfaturi utile pentru facturi la energie mai mici

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a oferit soluţii pentru a primi facturi la energie mai mici. Iată cum!

ANRE, sfaturi utile pentru facturi la energie mai mici
Sursa foto: Getty Images
de Claudia Popovici    |    16 Noi 2022   •   19:52

Mai exact, comunicarea lunară a indexului autocitit oferă avantajul facturării la client a unui consum de energie electrică conform înregistrării contorului.

Prin comunicarea indexului autocitit se va evita facturarea de către furnizor a unor cantități de energie electrică pe baza istoricului de consum care, în unele situații, nu mai este în concordanță cu consumul actual.

Astfel, dacă trimitem indexul și avem o factură de 250 de kWh, atunci factura ar fi de 200 de lei. În cazul în care decizia de la nivelul Parlamentului Românei rămâne ca furnizorii să factureze la consumul de anul trecut, aceeași factură ar fi de 500 de lei.

"Contoarele mecanice nu au nu afișează altceva decât consumul de energie electrică. Aici trebuie să fim atenți dacă afișajul este cu zecimale sau fără",a precizat Zoltan Nagy, vicepreședinte ANRE. 

Mai exact, în cazul unui contor electronic se vor lua în considerare numai cifrele aferente ecranului notat cu codul 1.8.0 (colțul din stânga sus al ecranului), ce reprezintă consumul de energie activă.

În cazul unui contor mecanic: similar cu contorul de gaze naturale, se vor citi și transmite doar cifrele poziționate înaintea virgulei. Astfel, cifrele din chenarul roșu nu vor fi transmise.

Priorități în facturare pe care legislația ne obligă să le folosim 

1. Citirea efectuată de către operatorul de distribuție.

2. Indexul transmis de client.

3. Indexul de consum. 

4. Estimatul din partea operatorului de distribuție.  

"În cazul în care nu avem un index trimis de către client, vom factura estimatul din convenția agreată cu acesta sau cel primit de la operatorul de distribuție în fiecare lună”, spune Ioana Krekan, Manager Activare și Facturare la o mare companie de energie din România, potrivit DCNews.

Care sunt beneficiile transmiterii indexului autocitit?

  1. Plătești mereu doar atât cât consumi, eviți să plătești în plus.
  2. Știi exact care e valoarea consumului tău pe fiecare lună facturată.
  3. Ințelegi mai bine consumul și îl poți eficientiza reducând valoarea facturii.
  4. Ai o bază corectă pentru a lua decizii legate de îmbunătățirea eficienței energetice a apartamentului sau casei tale.

Nicolae Ciucă, anunț important despre facturile la energia electrică

"Ultima discuție pe care am avut-o în coaliție a fost să raportăm la luna în curs anul 2022, nu la anul trecut pentru că au fost probleme legate de modul în care s-a desfășurat activitatea pe timpul pandemiei.

A fost o discuție tehnică de acest de acest fel. Urma ca prin propunerile pe care le vor aduce cei de la ANRE să luăm o decizie.

Este o decizie pe care am convenit-o cu toții să avem asigurată această predicție pentru 2 ani de zile.

Inițial am afirmat că ne dorim pentru un an că așa a fost stabilit pentru ordonanțele pe care le propuseserăm până în sfârșitul săptămânii trecute", a spus Nicolae Ciucă.

"Este absolut anormal ca orice consumator final să primească factura după 5 luni"

"Pentru furnizorii care nu au fost în măsură să transmită facturile la timp este absolut anormal ca orice consumator final să primească factura după 5 luni sau după 6 luni și să plătească întreaga sumă.

Ca atare, am solicitat ca acea sumă să fie eșalonată astfel încât cetățenii să poată să își plătească factura.

Discutăm doar de cei care nu au fost în măsură să trimită facturile la timp.

Dacă se întârzie factura 5 luni să fie o plată eșalonată pe 5 luni de zile, total de acord. Așa mi se pare normal", a explicat premierul Nicolae Ciucă.

×
Subiecte în articol: index facturi energie
Parteneri
Mărturia exclusivă a celui care l-a dus pe Prințul Paul în Malta
x close