Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Decisiv Lacrimi, flori şi lumânări pe străzile din Belgrad după atac. Zeci de mii de oameni aduc un ultim omagiu | Părinţii cer măsuri urgente

Lacrimi, flori şi lumânări pe străzile din Belgrad după atac. Zeci de mii de oameni aduc un ultim omagiu | Părinţii cer măsuri urgente

Serbia fierbe după masacrul comis la școală de un adolescent în vârstă de 13 ani. Zeci de mii de oameni au ieșit pe străzile din Belgrad. Între timp, ies detalii cutremurătoare din anchetă la iveală.

Lacrimi, flori şi lumânări pe străzile din Belgrad după atac. Zeci de mii de oameni aduc un ultim omagiu | Părinţii cer măsuri urgente
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Cristi Popovici    |    04 Mai 2023   •   16:51

Serbia este în stare de şoc, iar la şcoala masacrului din Belgrad este un continuu pelerinaj al celor care vin - cu flori şi lumănări - să aducă un ultim omagiu. De altfel, elevii şi-au început orele cu un minut de reculegere, iar întreaga ţară este de vineri în doliu naţional pentru trei zile. 

Oamenilor nu le vine să creadă ceea ce s-a întâmplat ieri, mai ales într-o țară europeană.

La un moment dat spaţiul a devenit neîncăpător, astfel că profesorii de la școală au cerut ajutorul polițiștilor pentru a preîntâmpina o busculadă.

Mulți vin, se roagă, plâng, fotografiază momentul și se roagă pentru ca astfel de tragedii să nu se mai întâmple în Serbia.

În această dimineață, la o școală aflată într-o localitate la 30km depărtare de Belgrad, o glumă proastă făcută de un elev a speriat întreaga școală. Acesta a venit cu un pistol de plastic dimineață și după minutul de reculegere ținut în curtea școlii de toți elevii, profitând de faptul că profesoara a plecat, acesta a scos pistolul de plastic, l-a vânturat un pic în aer.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Un alt elev a încercat să-i ia pistolul, să îl ascundă. Un al 3-lea a luat pistolul și a început, la fel, să se joace cu el, stârnind panică printre copiii de acolo. În cele din urmă a intervenit un paznic. A chemat poliția şi atât elevul care a adus arma la școală, cât și tatăl lui au fost duși la poliție pentru a se vedea exact dacă este doar o glumă proastă sau pistolul acela era de tip airsoft sau alte altceva.

În acest context, oamenii cer măsuri imediate, vor mai multă siguranță pentru copiii lor în școli. Vor ca legile acelea propuse de președintele țării să devină realitate cât mai repede. Vorbim de măsurile privind controlul armelor de foc, controlul poligoanelor, controlul permiselor de port-armă și ca toți proprietarii de arme să fie verificați acasă dacă își țin armele așa cum trebuie în seifuri, sub cod.

Citeşte şi: ”Sunt Kosta Kecmanovic și am ucis mai mulți oameni!” Cine este elevul care a semănat teroare în Belgrad | Fiul unui renumit medic

Kosta Kecmanovic a ucis opt copii și un gardian și nu are nici măcar 14 ani. Ieri dimineață, la zece minute după ora 8, ucigașul de copii din Belgrad a intrat în școala lui și a comis un adevărat masacru.

Deși tatăl băiatului a avut cele două pistoale în seif, acesta știa codul. Nu i-a fost deloc greu să ia pistoalele și să vină cu ele la școală.

Între timp, ies la iveală detalii cutremurătoare din anchetă. Potrivit poliţiştilor,  băiatul își luase un apartament cumva, ori îl închiriase, ori stătea într-un apartament al familiei, iar în ultima lună se refugia acolo unde a plănuit atacul care a avut loc ieri dimineață.

Nimeni nu a bănuit absolut nimic, plus că băiatul știa să tragă cu arma. Vorbim de un copil de 13 ani care știa să mânuiască o armă de foc cu glonț letal. El a mers în poligon de mai multe ori cu tatăl său și, chiar spun surse din poliție, se antrenase separat la acele cursuri de air-soft, la acele cursuri unde nu-ți trebuie permis de port-armă, unde nu este o limită de vârstă, unde oricine se poate antrena cu arme care nu sunt letale, doar de jucărie.

Citeşte şi: Copilul ucigaș din Belgrad și-a notat detaliat planul criminal, inclusiv ordinea victimelor

Însă a fost suficient ca el să aibă abilitățile necesare să mânuiască armele adevărate și în momentul în care a intrat în școală să îl poată împușca mortal primul pe paznicul care se afla la o distanță de 14m, iar apoi să meargă în clasa unde se aflau colegii săi și să înceapă să tragă asupra colegilor care se aflau acolo. Unul dintre copiii uciși era fiica antrenorului echipei de volei din Zalău.

Acesta a mers alături de soția sa la locul în care fata de 13 ani a fost ucisă. Împietriți de durere, cei doi părinți au izbucnit în lacrimi și au încercat să se consoleze reciproc. 

Am primit un telefon de la dânsul. Era extrem de, vă dați seama agitat. Plângea extrem de dărâmat și mi-a mi-a dat și mie nefericit a veste și m-a înștiințat că, cât mai repede posibil va pleca spre Belgrad. Împreună cu directorul sportiv, cu directorul clubului, cu împreună cu toată lumea de aici ne vom deplasa la la Belgrad la înmormântare. În funcție de data înmormântării vom încerca să jucăm și meciul cu Rapid București", a spus managerului echipei SCM Zalău, Adrian Feher. 

Citeşte şi: Imagini sfâşietoare cu antrenorul sârb din România a cărui fiică a fost ucisă. Dragan Kobiljski, în lacrimi la locul tragediei

Adolescentul de 13 ani care a comis masacrul de la școala din Serbia, este cel mai tânăr criminal în masă din istorie și, atenție, nu era drogat la momentul atacului, indică analizele toxicologice. Sora sa de doar 10 ani se afla în școală atunci când băiatul își omora colegii.

Peste doar o lună, ucigașul va împlini 14 ani, adică vârsta de la care o persoană răspunde penal în Serbia. Acum, băiatul se află internat într-o clinică de psihiatrie, iar tatăl său este în continuare în arestul poliției.

Potrivit presei sârbe, autorul atacului de la Belgrad este născut la 30 iulie 2009 și a crescut în ceea ce la prima vedere ar putea fi considerată o familie normală, cu părinți respectabili și foarte înstăriți. Tatăl este un reputat medic radiolog, iar mama om de știință, profesor de microbiologie.

×
Subiecte în articol: Belgrad atac armat şcoală
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close