Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Exces de putere Mărturii exclusive ale Alinei Bica, fosta șefă a DIICOT exilată în Italia | De ce nu mai revine în România

Mărturii exclusive ale Alinei Bica, fosta șefă a DIICOT exilată în Italia | De ce nu mai revine în România

În ediția de vineri seara a emisiunii Exces de Putere de la Antena 3 CNN a fost prezentat un material care arată cum trăiește Alina Bica în Bari, Italia.

Mărturii exclusive ale Alinei Bica, fosta șefă a DIICOT exilată în Italia | De ce nu mai revine în România
Sursa foto: Captură video Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Mar 2023   •   22:46

Echipa Antena 3 CNN alături de colegii jurnaliști din Italia au aflat informaţii de ultim moment despre locul în care trăiește în acum Alina Bica, fosta șefă a DIICOT, condamnată în iunie 2018 la 4 ani de închisoare cu executare în dosarul în care era acuzată de favorizarea făptuitorului, şi care a fugit din România înainte de aflarea sentinței.

Într-un material filmat cu camera ascunsă jurnaliştii italieni ajung să discute cu patronul unui restaurant din Italia, Florin Busuioc, partenerul Alinei Bica, restaurant unde au fost surprinși la masă alături de fiica şi soţul Elenei Udrea. 

La scurt timp, jurnalistul italian intră într-un dialog chiar cu Alina Bica cu care vorbește despre condamnarea din România şi motivele pentru care a ales Italia ca refugiu pentru a evita închisoarea. 

Jurnalist Italian: Pot să vă pun o întrebare directă?

Alina Bica: Cum să nu.

Jurnalist Italian: Cum s-a încheiat povestea dvs? Pentru că am citit tot felul de chestii.

Alina Bica: Povestea mea s-a încheiat astfel: la început am avut 4 capete de acuzare, infracțiuni, am fost achitată în 3. Infracțiuni de corupție, abuz în serviciu şi favorizarea infractorilor... Am fost achitată pentru toate acuzaţiile de corupție, a rămas doar unul, pentru care sunt în această situaţie în Italia. Este vorba despre o infracțiune de favorizare a infractorilor.

Jurnalist Italian: Pe cine aţi favorizat?

Alina Bica: Un acuzat pe care eu l-am trimis în judecată. Şi, pentru că eu i-am zis judecătorului că îl las pe el să aleagă cum să-şi execute pedeapsa acuzatul, ei au zis că asta este favorizarea infractorului şi au dispus condamnarea cu aplicarea extensivă a legii penale.

În acest moment, am în curs o procedură la CEDO, care a trecut deja acel filtru de admisibilitate. Am fost achitată pe celelalte trei acuzații şi încerc să îmi fac treaba. Eu am zis aşa: eu eram şefă, am muncit toată viaţa. Ce persoană sănătoasă la cap poate spune "astăzi comit o infracțiune, risc totul pentru nimic?"(...)

Sunt aici, în Italia, din 2019. Am ales Italia pentru că sora mea a lucrat timp de 10 ani pentru guvernul de la Roma. Încerc să fac recunoașterea aici, pentru că am vrut să închid, nu am nicio intenție să mă întorc în România. Vreau să îmi fac o viaţă aici, vreau să mă simt liberă şi să fac ce vreau.

Dialogul jurnalistului italian cu Alina Bica îl vedem, pe larg, în materialul video de mai jos. 

×
Subiecte în articol: Alina Bica DIICOT
Parteneri
Peste un milion de familii de români vor trăi mai bine din această lună
x close