Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii Anton Hadăr, cerinţe ferme pentru Guvern pentru a pune capăt grevei profesorilor: "Vrem cele mai atractive salarii la început de drum"

Anton Hadăr, cerinţe ferme pentru Guvern pentru a pune capăt grevei profesorilor: "Vrem cele mai atractive salarii la început de drum"

Liderul Federației „Alma Mater”, Anton Hadăr, a explicat la Antena 3 CNN ce ar trebui să facă Guvernul pentru a pune capăt grevei profesorilor şi a finaliza anul şcolar în condiţii bune.

de Claudia Popovici    |    23 Mai 2023   •   21:01

Întrebat ce trebuie să se întâmple în această săptămână ca greva profesorilor să fi oprită și copiii să-și termine anul școlar, liderul Federației „Alma Mater”, Anton Hadăr a spus:

"Pentru partea pe termen scurt trebuie făcut rost de vreun 1,5-2 miliarde, pentru a se da tuturor puțin aer de respirat, pentru că sunt oameni cu salarii foarte, foarte mici. Iar pentru partea care privește viitoarea lege a salarizării, pe aceasta având un rol astăzi ne fiind aplicată de necrezut, nefiind finalizată pentru noi, trebuie s-o croim împreună, așa cum trebuie.

Ea este făcută în ceea ce privește partea de învățământ preuniversitar și superior, dar ni se spune că trebuie să mai așteptăm o lună-două până când Banca Mondială va da sau nu bun de tipar.

Vrem cele mai atractive salarii la început de drum, ca să vină în la noi în învățământ liderii de promoție, șefii de promoție, cei mai buni. Altfel rămânem cu cei 800 de pseudo-profesori care au doar liceu la bază în mediul rural au un bacalaureat amărât și ăla luat.

Deci, rețineți că pentru asta trebuie bani mulți la anul și așa cum spun ei, vor să susțină prin programul de guvernare, dar n-am găsit acel liant de încredere.

Ne lipsește. Am luat atâtea plase, s-au dat atâtea legi. Trebuie document scris, un document scris vizavi de poziția noastră în viitoarea lege a salarizării. Dacă s-ar fi păstrat în legile educației expresia aceea salariul debutantului este salariul mediu brut pe economie, azi nu eram unde suntem acum.

Mâine cu cei care vor veni la FSLI. Mi-a spus dl. Ciolacu că vor veni miniștrii importanți dl. Budăi, dl. Adrian Câciu, cred că secretarul general, dl. Neacșu și așteptăm și alte persoane importante. Așa mi s-a spus. Sper să nu se retragă. Trebuie să ne batem capul și să încheiem greva. 

Noi vrem să dăm speranțe poporului român că va avea profesorii cei mai buni dintre absolvenți. Astăzi vin în educație cei mai nepricepuți. Timp de 20 de ani vom avea și veți avea că sunteți tineri cadre didactice multe, foarte puțin pregătite, foarte slabe. Au pătruns 20 de ani, nu ne-a luat nimeni în seamă. Astăzi sunt titulari. Au școală puțină. Dacă ei au școală puțină, cum să faci România educată să funcționeze?

Asta i-am cerut președintelui țării și după 8 ani a apărut și a spus ceva care trebuia spus de acum vreo 5-6 ani", a spus Anton Hadăr, liderul Federației „Alma Mater”, în emisiunea În faţa Naţiunii de la Antena 3 CNN. 

×
Subiecte în articol: Anton Hadăr grevă profesori
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close