Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii Legiunea "Libertate pentru Rusia" și "Corpul Voluntarilor Ruși" | Cine sunt membrii grupărilor pro-Ucraina care vor să-l dea jos pe Vladimir Putin

Legiunea "Libertate pentru Rusia" și "Corpul Voluntarilor Ruși" | Cine sunt membrii grupărilor pro-Ucraina care vor să-l dea jos pe Vladimir Putin

Incursiunea unităților de "sabotori" în regiunea Belgorod a adus în prim-plan rolul voluntarilor ruși care luptă de partea ucraineană.

Legiunea "Libertate pentru Rusia" și "Corpul Voluntarilor Ruși" | Cine sunt membrii grupărilor pro-Ucraina care vor să-l dea jos pe Vladimir Putin
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Mai 2023   •   20:45

Recentele atacuri din regiunea rusă care are graniță cu Ucraina a fost revendicată de două grupări armate anti-Kremlin.

Corpul Voluntarilor Ruși este o formațiune paramilitară fondată în august 2022 de către rusul Denis Nikitin.

Între membrii săi se numără combatanți care au luptat din 2014 în cadrul batalionului ucrainean Azov.

Citește și: Nava militară rusă Ivan Hurs a fost atacată în Marea Neagră, anunță Moscova

Principiul fundamental al formațiunii este intoleranța față de orice fel de colaborare cu moștenitorii regimului sovietic, inclusiv președintele Vladimir Putin, care, potrivit membrilor grupării, urmărește "anihilarea rușilor ca etnie".

Grupările care au atacat în Belgorod au fost înființate anul trecut și au luptat în război de partea Ucrainei

Corpul Voluntarilor Ruși a participat în 2022 la lupte în regiunile ucrainene Zaporojie şi Doneţk.

A ajuns în prim-planul presei rusești și internaționale după atacuri în regiunea rusă Briansk, în martie și aprilie 2023, şi, cel mai recent, în regiunea Belgorod

Legiunea "Libertate pentru Rusia" a fost constituită în martie 2022, la scurt timp după începerea campaniei rusești din Ucraina, cu dezertori din forțele armate ruse, precum și cu imigranți ruși și belaruși fără experiență militară.

Legiunea are ca scop "respingerea agresiunii ruse în Ucraina și răsturnarea regimului lui Vladimir Putin".

Dispune de două batalioane și a fost implicată atât în lupte în estul țării invadate, cât și în acte de sabotaj pe teritoriul rusesc.

Împreună cu Corpul Voluntarilor Ruși, Legiunea a participat la raidul din 22 mai în regiunea Belgorod.

Participanții la operațiunile militare din Belgorod nu sunt, însă, singurii ruși care luptă cu arma în mână împotriva lui Putin.

Alte câteva grupări au fost inventariate într-un material al agenției spaniole de presă EFE, semnalat de Antena 3 CNN.

Armata Națională Republicană

Și-a luat numele după IRA, Armata Republicană Irlandeză. De asemenea, și-a câștigat faima în primele luni ale războiului din Ucraina prin mai multe atacuri asupra birourilor de recrutare din diferite părți ale Rusiei.

Potrivit fostului deputat rus Ilia Ponomarev, care trăiește în exil în Ucraina, Armata Națională Republicană a comis în august 2022 atentatul cu bombă care a ucis-o pe Daria Dughina, fiica ideologului ultranaționalist rus Aleksandr Dughin.

Acesta din urmă era, de fapt, ținta atacului.

În aprilie 2023, acestei grupări i-a fost atribuită uciderea cunoscutului blogger militar rus Vladlen Tatarski într-un restaurant din Sankt Petersburg.

Lui Tatarski i-a fost înmânată o statuetă cu un dispozitiv exploziv în interior care a detonat la scurt timp.

Batalionul Djohar Dudaev

A fost creat în 2014 de minoritatea cecenă exilată în Danemarca.

Membrii săi au luptat în Donbas.

De la începutul intervenției militare rusești, batalionul a participat la apărarea Kievului, la eliberarea regiunii din jurul orașului Harkov și la bătălia de la Bahmut.

Regimentul Kastus Kalinouski

A fost format anul trecut de voluntari belaruși, ca reacție la invazia din Ucraina şi pentru a elibera ulterior Belarusul de sub controlul lui Aleksandr Lukaşenko.

Membrii săi au luptat la Kiev, la Lîsîceansk şi, mai recent, în Donbas.

Legiunea Naţională a Georgiei

Este formată din georgieni și a participat la lupte în Donbas în 2014.

Doi ani mai târziu, a fost integrată în armata ucraineană.

Începând de anul trecut, membrii săi au participat la bătălii majore în Ucraina, precum cele de la Gostomel, lângă Kiev, la Irpin, Izium, Mariupol şi Bahmut.

Foto: Reuniune la Moscova a ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, cu oficiali de rang înalt, în urma atacurilor din regiunea Belgorod. Pe ecranul sălii de conferințe se observă imaginea a două vehicule despre care responsabilii ruși spun că aparțin "sabotorilor" ucraineni

×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close