Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Alina Gorghiu, întâlnire cu omologul italian pe tema fugarilor. Peste 70 de români au fost extrădați din Italia, de la începutul anului

Alina Gorghiu, întâlnire cu omologul italian pe tema fugarilor. Peste 70 de români au fost extrădați din Italia, de la începutul anului

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, va avea, în luna septembrie, o întâlnire cu ministrul italian al Justiţiei, pe tema fugarilor condamnați în România, care se ascund în Italia.

Alina Gorghiu, întâlnire cu omologul italian pe tema fugarilor. Peste 70 de români au fost extrădați din Italia, de la începutul anului
Sursa foto: Hepta | Mediafax Foto / Andreea Alexandru
de Redacția Antena 3 CNN    |    04 Sep 2023   •   20:11

Italia a devenit, de câţiva ani, ţara care a refuzat extrădarea a zeci de cetăţeni condamnaţi în România, cum s-a întâmplat și în cazul Alinei Bica, fost procuror-şef DIICOT, care a fugit, iniţial, cu Elena Udrea în Costa Rica, apoi a călătorit în Italia.

Judecătorii italieni au recunoscut pedeapsa justiţiei din România, însă au decis ispăşirea ei în peninsulă.

Tot în Italia se află şi Ionel Arsene, fost șef al Consiliului Județean Neamț, condamnat la începutul anului, dar și Daniel Dragomir, fost ofițer SRI, care a fugit în 2021 și  are un proces de extrădare pe rol.

De asemenea, Dragoș Săvulescu, om de afaceri, condamnat în 2019, a fost arestat în Grecia, însă instanţa i-a dat drumul şi s-a întors în Italia.

Citește și: "Ți-au dispărut roţile". Mașină aflată în parcarea unui mall din Prahova, lăsată fără roți de trei tineri

Mario Iorgulescu, fiul lui Gino Iorgulescu se află, de asemenea, în Italia, unde încearcă să scape de condamnarea la 15 ani și 8 luni de închisoare, după ce a omorât un om în trafic.

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a explicat, la Antena 3 CNN, faptul că procesul prin care sunt aduși acești fugari înapoi în țară este dificil și nu depinde doar de decizia autorităților române.

"Confirm faptul că am intenția de a avea întâlnirea cu omologul italian de ceva timp. Până la finalul lunii august 2023, au fost aduși, în România, peste 500 de fugari, cei mai mulți din Marea Britanie, anume 132 de persoane.

Trebuie să înțelegem că decizia cu privire la extrădare nu aparține României, noi emitem mandatul de arestare european, însă decizia aparține instanței din statul pe teritoriul căruia este găsit fugarul.

Ca atare, competența autorităților din România este limitată și se rezumă la transmiterea documentelor și a informațiilor solicitate de autoritățile din statul respectiv", a spus ministrul Justiției, la Antena 3 CNN.

Între timp, miliardarul Benny Steinmetz, condamnat în dosarul ”Ferma Băneasa”, a fost reținut în Cipru, la cererea autorităților române.

×
Subiecte în articol: Alina Gorghiu
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close