Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Imagini apocaliptice cu Atena sub ameninţarea incendiilor. Sute de mii de oameni sunt în pericol: "Parcă suntem în război"

Imagini apocaliptice cu Atena sub ameninţarea incendiilor. Sute de mii de oameni sunt în pericol: "Parcă suntem în război"

Cristi Popovici, trimisul special al Antenei 3 în Grecia, a fost în cele mai afectate zone din teritoriul elen, acolo unde autorităţile duc o luptă titanică pentru a lichida incendiile care se îndreaptă amenințător spre Atena. Din cele 145 de focare, 99 au izbucnit aseară, iar sute de oameni sunt în pericol prinși într-o capcană de foc.

Imagini apocaliptice cu Atena sub ameninţarea incendiilor. Sute de mii de oameni sunt în pericol: "Parcă suntem în război"
Sursa foto: Antena 3
de Claudia Popovici    |    06 Aug 2021   •   18:48

În Grecia se poartă o luptă titanică cu focul. În Atika din insula Evia și în Elida, zonă din nord estul peninsulei peloponeze, flăcările par de nestăvilit. Azi noapte s-au făcut noi evacuări.

Singura poartă de scăpare pentru localnicii din Evia, prinşi într-o capcană de foc, este pe apă. Autostrada care leagă Atena de nordul țării a fost închisă pe ambele sensuri din cauza incendiilor violente.

În zona capitalei elene situația riscă să se agraveze de la o oră la alta. Rafale de vânt puternic au început să bată, iar fumul gros îi intoxică și îi ține închiși pe localnici în case și pe turiști în hoteluri.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Ministerul Afacerilor Externe a emis o alertă de călătorie pentru Grecia cu privire la apariția unor fenomene meteo extreme, până luni, 9 august: deteriorare rapidă a condițiilor meteo, scăderea semnificativă a temperaturii, furtuni puternice și intensificări ale vântului.

Flăcările bat la porțile Atenei: „Parcă suntem în război”

„Parcă suntem în război. Sunt peste 40 de pompieri care acționează în acest moment la  Afidnes, una din cele mai fierbinți zone din apropierea capitalei Atena", spune Cristi Popovici, reporter Antena 3. 

Prioritatea zero a fost ca focul să nu ajungă la casele din oraș însă pompierii au pierdut lupta. Din păcate, vântul s-a întețit în ultima oră, iar flăcările de pe câmp au ajuns în zona caselor care ard din temelii și nu se poate face nimic.

Din cele 145 de incendii care au pârjolit Grecia, 99 a izbucnit azi noapte

După câteva ore de luptă cu flăcările în urma au rămas doar ruinele orașului Afidnes

„Este iadul pe pământ în acest moment şi asta din cauza caniculei, din cauza vântului şi pentru că nu sunt suficienţi pompieri. Au ars un depozit de mase plastice, mai multe hale, câteva autoturisme şi trei camioane în această zonă. Incendiul nu a fost stins în totalitate, el a fost localizat, nu mai are unde să se extindă din locul acesta, iar pompierii au abandonat acest obiectiv şi au mers mai departe în zona de case pentru a mai salva câte ceva acolo", a mai transmis Cristi Popovici.

În urma pârjolului rămân imagini dureroase. Sunt mii de hectare de păduri care s-au făcut scrum în doar trei ore. Ce ieri era aici o oază verdeață acum s-a transformat în natură moartă care nu va mai renaște niciodată.

Imagini apocaliptice cu Atena sub amenințarea incendiilor, într-un material realizat de Cristi Popovici şi Cătălin China.

×
Subiecte în articol: atena
Parteneri
Elena Mateescu a anunțat zonele în care revin ninsorile
x close