Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Cazul ursului "Arthur", ucis de un prinţ austriac în România, a ajuns la DNA

Cazul ursului "Arthur", ucis de un prinţ austriac în România, a ajuns la DNA

Vă mai amintiți de ursul Arthur împuşcat de un prinţ din Liechtenstein? Se întâmpla în martie anul trecut. S-a spus atunci că a fost ucis cel mai bătrân urs brun din Europa. Acum, dosarul penal a ajuns la Direcţia Naţională Anticorupţie. 

Cazul ursului "Arthur", ucis de un prinţ austriac în România, a ajuns la DNA
Sursa foto: Agent Green
de Claudia Popovici    |    22 Dec 2022   •   18:51

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, declara atunci că prințul străin care a ucis cel mai mare urs din România primise derogare de la minister pentru a face acest lucru, dar este "extrem de complicat" de stabilit dacă ursul Arthur este și cel menționat în document.

În urma sesizărilor, toate autorităţile au declanșat anchete: unele penale, alte administrative sau doar declarative.

Acum, dosarul deschis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu a fost declinat la Direcția Naţională Anticorupție. (DNA). 

Inițial cercetările vizau două infracțiuni: uz nelegal de armă şi braconaj. Acum sunt cercetate infracțiuni de corupție, dar nimeni nu a fost pus sub acuzare, potrivit unui răspuns transmis de către DNA.

"Dosarul menționat în solicitare se află în lucru, se efectuează acte de urmărire penală in rem. În acest moment, în conformitate cu art. 12 alin.1 lit. e din Legea 544/2001, alte date nu pot fi oferite", transmite DNA.

Anul trecut în martie, două asociații care militează pentru protejarea mediului, au reclamat public faptul că cel mai bătrân urs brun din Europa a fost împuşcat de un prinţ, prin mai multe ilegalităţi.

"Pentru mine nu a fost nici print, nici director. El pentru mine a fost un vânător cu toate actele necesare in regula", asta spunea atunci preşedintele asociației de vânătoare de la Ojdula.

Știrea cu ursul Arthur ucis a trecut granițele ţării într-un scandal monstru.

"Identificarea ursului Arthur. În momentul de fata nu am găsit la ministerul mediului nici la o instituție subordonata rapoarte de monitorizare", spunea Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna.

Adică, până la izbucnirea scandalului nimeni nu a ştiut de existența bătrânului urs, spunea ministrul la acea vreme. Asta pentru că nimeni nu l-a monitorizat, cipat sau crotaliat.

Din exemplarul recoltat s-au cerut probe ADN, şi s-au şi extras.

Cercetătorii de la Institutul de Cercetare - Dezvoltare în Silvicultură "Marin Drăcea" – Stațiunea Braşov au în acest moment codul genetic al ursului împușcat de prinț în martie 2021.

Rezultatul nu a fost transmis nici la Ministerul Mediului, nici la Garda de Mediu. Şi, nici acum, nu se ştie cine era bătrânul urs împuşcat la Ojdula.

Cert este că, potrivit documentelor, prinţul avea derogare să vâneze o femelă, iar animalul mort este un mascul. 

×
Subiecte în articol: ursul Arthur
Parteneri
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă
x close