Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Comisia Europeană calculează nota de plată pentru Austria, după ce a blocat România să intre în Schengen | Despăgubirile ajung la zeci de miliarde de euro

Comisia Europeană calculează nota de plată pentru Austria, după ce a blocat România să intre în Schengen | Despăgubirile ajung la zeci de miliarde de euro

Parlamentul European urmează să voteze luna viitoare o rezoluție prin care Austria să plătească despăgubiri țării noastre, după ce a blocat accesul României în Schengen la Consiliul JAI - Justiție și Afaceri Interne - din 8 decembrie 2022.

de Redacția Antena 3 CNN    |    04 Mai 2023   •   18:41

Europarlamentarii grupului Renew Europe au insistat ca în rezoluție să fie introdus un amendament prin care compensațiile financiare să fie calculate din iunie 2011, de când România a fost declarată pregătită din punct de vedere tehnic să adere la spațiul liber de circulație european.

Totalul despăgubirilor ar putea depăși 25 de miliarde de euro.

Europarlamentarul Vlad Gheorghe a explicat la News Hour with CNN ce urmează să se întâmple în Parlamentul European cu acest document.

Citește și: Gerhard Karner a dezvăluit la București cum poate ajunge România în Schengen, dar nu și când va ajunge

"Eu cred că există șanse mari ca România să primească acești bani. Nu văd cine s-ar putea opune. Până acum, am avut un sprijin foarte larg aici, în Parlamentul European.

Noi ne dorim ca rezoluția să fie votată în sesiunea plenară din iunie. Mai devreme nu se poate, iar amendamentul spune foarte clar că cei vinovați pentru veto-ul fără niciun fel de substanță, fără niciun fel de temei legal, trebuie să plătească pentru faptele lor.

Vlad Gheorghe: "Comisia Europeană, chemată să calculeze despăgubiri pentru România începând din 2011"

Iar asta înseamnă că din 2011 (anul îndeplinirii criteriilor tehnice) și, atenție, până când intrăm efectiv în Schengen, Comisia Europeană are obligația să calculeze daunele care ne sunt cuvenite și să înceapă procedura de a obține aceste daune pentru România de la toate țările care s-au opus, începând cu Austria, bineînțeles, dar și de la celelalte țări.

Pornim discuția de la 25 de miliarde de euro, pentru că acesta este rezultatul mai multor studii făcute în legătură cu pagubele suferite de țara noastră și este și o sumă înaintată de ministrul de Interne de la București.

Deci, cred că este o bază corectă de discuție, dar, subliniez, textul spune că trebuie să primim tot ceea ce ni se cuvine din 2011 până la data efectivă la care intrăm în Schengen. Pot să spun că toți europarlamentarii români susțin acest text și eu cred că vom avea susținere și în majoritate, și din partea celorlalți europarlamentari", a spus Vlad Gheorghe la Antena 3 CNN.

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close