Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Cine sunt Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, foști generali SRI cercetați acum de DNA

Cine sunt Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, foști generali SRI cercetați acum de DNA

Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă sunt puşi sub acuzare de Direcţia Naţională Anticorupţie. Potrivit DNA, generalii acţionau ca o echipă care pretindea că poate controla actul de justiţie.

de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Mai 2024   •   19:10

Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă sunt puşi sub acuzare de Direcţia Naţională Anticorupţie pentru că au încercat să influenţeze actul de justiţie. Foştii generali ai Serviciului Român de Informaţii sunt sub control judiciar după 16 ore de audieri la Direcţia Naţională Anticorupţie. O instituţie de care-i leagă o veche colaborare, încă de pe vremea când Laura Codruţa Kovesi era procuror şef.

Culmea e că dosarul pe care generalii au promis că-l rezolvă în sala de judecată este unul al Parchetului European, la conducerea căruia se află Kovesi.

Potrivit DNA, generalii acţionau ca o echipă care pretindea că poate controla actul de justiţie.

Acuzaţiile oficiale vin la mulţi ani după alte şi alte dezvăluiri fix despre acest mod de operare, de pe vremea când încă erau activi în SRI.

22 mai 2005. Este ziua în care Florian Coldea a intrat în scenă odată cu aducerea în ţară a celor trei jurnalişti români răpiţi în Irak.

În luna iulie a anului 2005, Coldea a fost avansat la gradul de locotenent-colonel și numit prin Decret al Președintelui României în funcția de prim-adjunct al directorului Serviciului Român de Informații, cu rang de secretar de stat. Avea 34 de ani.

Doi mai târziu, în 2007, Mircea Geoană l-a acuzat public de faptul că ar fi solicitat informaţii despre trei judecători de la Curtea Constituţională. A fost scandalul bileţelelor galbene pentru a influenţa decizia de suspendare a preşedintelui de la acea vreme, Traian Băsescu.

Lui Coldea i-au tot crescut gradele şi odată cu ele şi influenţa. Asupra tuturor. 

Corupţia era prezentată ca o ameninţare la securitatea naţională. Judecători, procurori, politicieni, jurnalişti, oameni de afaceri au început rând pe rând să joace silit în spectacolul cătuşelor la DNA. Aşa a apărut în scenă Dumitru Dumbravă, directorul Direcţiei Juridice din SRI de la acea vreme.

Câmpul tactic din justiţie despre care vorbea Dumbravă era aranjat prin culoare bine stabilite.

SRI făcea interceptări şi trimitea la DNA ce şi când considerau ofiţerii că s-a atins o secvenţă operativă. Erau echipe mixte de investigaţii SRI-DNA, care făceau anchete penale. Iar apoi, tot SRI, urmărea parcursul procesului în sala de judecată. Însuşi Băsescu se laudă cu sforile trase de Coldea în condamnările din dosarul Telepatia.

Scandalul protocoalelor şi interceptărilor ilegale a început în 2017. S-au făcut audieri în Comisia SRI din Parlament iar în 2018 documentele au fost desfiinţate şi anulate.

Tot în 2017, Florian Coldea a fost suspendat. Era a doua oară. De data asta, definitiv. Totul după dezvăluirile făcute de Sebastian Ghiţă, fugit în Serbia de frica binomului Coldea-Kovesi, binom pe spatele căruia făcuse liniştit multe afaceri cu statul în domeniul IT.

Dumitru Dumbravă a fost şi el trecut în rezervă subit în 2018, ambii fiind acum doi generali pensionari speciali şi oameni de afaceri de succes în domeniul analizei informaţiilor.

×
Subiecte în articol: Florian Coldea Dumitru Dumbravă
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Momentul impactului mortal dintre autocarul plin cu copii și un autoturism
x close