Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Președintele american Joe Biden se duce în Israel și în Iordania, pentru a încerca să oprească un război nimicitor în Orientul Mijlociu

Președintele american Joe Biden se duce în Israel și în Iordania, pentru a încerca să oprească un război nimicitor în Orientul Mijlociu

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden urmează să ajungă miercuri în capitala israeliană Tel Aviv.

de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Oct 2023   •   18:52

Este o vizită care semnalează susținerea Statelor Unite pentru statul evreu.

Este, de asemenea, o vizită care amână cu cel puțin o zi invazia terestră israeliană în Gaza, pentru că e greu de crezut că Washingtonul ar accepta o înrăutățire a situației locale de securitate chiar în timpul vizitei președintelui SUA.

Biden va fi însoțit de secretarul de stat Antony Blinken.

În ciuda întâlnirilor la nivel înalt din ultima săptămână, Blinken nu a reușit să obțină deschiderea graniței dintre Gaza și Egipt pentru refugiații străini sau cu dublă cetățenie din enclavă, și nici trecerea ajutoarelor umanitare ale ONU, blocate în Egipt, deși a făcut luni un anunț în acest sens, care a fost infirmat de desfășurarea ulterioară a evenimentelor.

Citește și: IDF a publicat organigrama grupării teroriste care a atacat Israelul: "Știm cine sunteți!"

Biden, înainte de vizita în Israel:  "Reocuparea Fâșiei Gaza ar fi o mare greșeală"

În Israel, Joe Biden va discuta cu premierul Benjamin Netanyahu.

Anterior, președintele american a declarat într-un interviu că reocuparea Fâşiei Gaza și ținerea sub ocupație a acestui teritoriu de către armata israeliană ar reprezenta "o gravă greșeală".

Armata israeliană comunicat între timp că situația din Gaza de după invazia terestră - care nu a început - va constitui "o problemă globală".

După Israel, președintele SUA va călători în Iordania, la Amman, unde va avea o întâlnire cu regele Abdullah al II-lea, dar și cu președintele egiptean Abdel Fattah el-Sissi și cu președintele Autorității Naționale Palestiniene, Mahmoud Abbas.

Biden și alți aliați ai Statelor Unite încearcă să prevină escaladarea incontrolabilă a conflictului în zona Orientului Mijlociu, dar și rezolvarea situației palestinienilor din Fâșia Gaza, pe fondul intensificării retoricii războinice a Iranului.

Iranul amenință Israelul cu deschiderea de "noi fronturi"

Ministrul iranian de Externe a avertizat statul evreu cu "deschiderea de noi fronturi" dacă acesta continuă loviturile în Gaza.

Loviturile în Gaza continuă însă, cu consecințele cunoscute pentru populația civilă, blocată în enclavă fără posibilitatea de a se duce în altă parte.

Marți, cancelarul german Olaf Scholz s-a întâlnit la Berlin cu regele iordanian Abdullah al II-lea, înainte de a pleca spre Israel.

În urma întâlnirii, Abdullah al II-lea a spus că "împingerea refugiaților din Gaza către Iordania și Egipt reprezintă o linie roșie".

"Cred că pot vorbi nu numai în numele Iordaniei, ca națiune, ci și în numele prietenilor noștri din Egipt atunci când spun că aceasta este o linie roșie. Pentru că eu cred că acesta este planul unora dintre 'suspecții de serviciu' de a încerca să creeze probleme de facto în zonă. Fără refugiați în Iordania, fără refugiați în Egipt. Aceasta este o situație de dimensiune umanitară care trebuie rezolvată în Gaza și în Cisiordania și nu trebuie să încercăm să împingem provocarea palestiniană și viitorul lor pe umerii altora", a spus liderul iordanian.

×
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close